Oprez! Patite li od ovih zdravstvenih stanja trebali biste izbjegavati rajčice

Oprez! Patite li od ovih zdravstvenih stanja trebali biste izbjegavati rajčice

Oprez! Patite li od ovih zdravstvenih stanja trebali biste izbjegavati rajčice
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.09.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako je rajčica općenito sigurna za konzumaciju, u nekim slučajevima može izazvati neugodne nuspojave. Ako imate neke od simptoma koje ćemo sada navesti, možda biste trebali eliminirati ili smanjiti unos rajčica na otprilike četiri tjedna i vidjeti kako će vaše tijelo reagirati.

Stručnjaci navode nekoliko opasnih reakcija koje rajčice mogu izazvati.

Refluks kiseline

Rajčica je kisela i može izazvati žgaravicu kod ljudi sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi i jedete previše rajčice ili umaka od rajčice, može doći do osjećaja žarenja u želucu.

Problemi sa zglobovima

Jedenje previše rajčica može uzrokovati bolove u zglobovima. To je zato što rajčice sadrže alkaloid zvan solanin koji stvara kalcij u tkivu i njegovo gomilanje može uzrokovati upalu, bol i oticanje u zglobovima.

Problemi s bubrezima

Kao što smo već rekli, rajčica dovodi do nakupljanja kalcija u tijelu. K tome dodajte činjenicu da je rajčica bogata i nečim što se naziva oksalat - tvar koja, ako se previše konzumira, ne metabolizira lako te može rezultirati bubrežnim kamencem. Rajčice su također bogate kalijem koji može narušiti rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite toga svjesni.

Sindrom iritabilnog crijeva

Ako patite od IBS-a, rajčica može potaknuti simptome. Oni uključuju proljev, bolne grčeve, nadimanje, plinove i zatvor. U ovom je slučaju najbolje držati se podalje od kiselih namirnica poput rajčice i umaka od rajčice.

Može izazvati likopenodermiju

Likopen je vrsta pigmenta koji je prisutan u rajčici i drugim namirnicama. Kada ga konzumirate u pravoj količini, izvrstan je za zdravlje srca. Međutim, ako se previše konzumira to može dovesti do pojačane pigmentacije kože, poznate kao likopenodermija.

Urinarni problemi

Hrana koja sadrži visoku količinu kiseline, poput rajčice, može iziritirati mjehur. Ako patite od inkontinencije ili ste skloni urinarnim problemima, najbolje je izbjegavati ili smanjiti ovu vrste hrane. Kuhanje rajčice u ovom slučaju ne pomaže, a proizvodi poput umaka od rajčice i kečapa još su problematičniji.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije