Spavate li barem ponekad goli? Ovo je 10 jako dobrih razloga zašto trebate početi

Spavate li barem ponekad goli? Ovo je 10 jako dobrih razloga zašto trebate početi

Spavate li barem ponekad goli? Ovo je 10 jako dobrih razloga zašto trebate početi
  • Objavljeno: Utorak, 09.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Iako spavanje bez odjeće vjerojatno nije prva stvar koje se sjetite kada je u pitanju poboljšanje zdravlja, neke su dobrobiti predobre da biste ih zanemarili. Budući da ga je prilično jednostavno isprobati, možda je vrijeme da večeras preskočite pidžamu. U nastavku pročitajte 10 prednosti spavanja bez odjeće. Možda ste čuli za neke od njih, dok bi vas druge mogle iznenaditi.

  • Što jesti ako ste gladni navečer prije spavanja? 6 prijedloga nutricionista

Brži san

Vaša tjelesna temperatura je povezana s time koliko ćete brzo utonuti u san. To ima veze s cirkadijalnim ritmom koji djeluje kao "sat" koji određuje kada ćete zaspati. Hlađenje je vašem tijelu indikator da je vrijeme za spavanje, tako da spavanje bez odjeće dopušta tjelesnoj temperaturi da se brže spusti i da možda čak i brže zaspite nego kada imate neku odjeću.

Kvalitetniji san

Osim što ćete brže zaspati, san će vam biti kvalitetniji. Jeste li znali da je idealna temperatura spavaće sobe negdje između 15 i 19 °C? Jedna starija studija Nacionalnog instituta za zdravlje iz 2012. otkrila je da je temperatura sobe u kojoj spavate jedan od najvažnijih čimbenika u postizanju kvalitetnog sna.

Ako je prehladno ili prevruće, riskirate narušavanje REM faze, tijekom koje se mozak i tijelo osvježavaju za novi dan. Spavanje bez odjeće je pouzdan način da ostanete hladni ispod pokrivača.

Zdrava koža

Budući da spavanje bez odjeće može poboljšati ukupnu kvalitetu sna, ono također može potaknuti zdravlje kože. Jedna mala studija iz 2018. proučavala je ograničava li loš san sposobnost kože da zacijeli malu ranu.

Podijelili su sudionike u tri skupine - jednu koja je imala optimalan san, jednu koja je bila neispavana i treću koja je bila neispavana, ali je dobila dodatne hranjive tvari. Otkrili su da se skupina koja je dobro spavala oporavila brže od druge dvije skupine. Također, dokazano je da dodatci prehrani ne čine značajnu razliku. To pokazuje da bi dovoljno sna moglo pomoći koži da se oporavi i ostane zdrava, a ako spavanje bez odjeće pomaže da se to dogodi, to je svakako dobra stvar.

Smanjen stres i tjeskoba

Još jedan razlog zašto bi spavanje bez odjeće moglo biti dobra promjena je taj što bi moglo pomoći u smanjenju ukupnog stresa i tjeskobe. Nije tajna da loš san ima veliki utjecaj na razinu stresa. Velika studija iz 2020. sugerira da poremećaj sna može dovesti do trajnih simptoma depresije i suicidalnih misli kod onih koji imaju depresiju. Iako i stres i anksioznost mogu uzrokovati nesanicu, važno je upamtiti da poboljšanje kvalitete sna - i dovoljno sna - mogu pomoći.

Manja vjerojatnost debljanja

Loše spavanje može imati niz utjecaja na zdravlje. Pregled istraživanja iz 2022. godine sugerira da ljudi koji spavaju sedam ili manje sati po noći imaju veću vjerojatnost da će se udebljati.

Još jedan način na koji vam spavanje bez odjeće može pomoći da ostanete vitki jest taj da održavanje hladnoće tijela noću može pomoći da poboljšate sposobnosti sagorijevanja kalorija. Mala studija iz 2014. godine je pratila pet muškaraca i otkrila da je izlaganje nižim temperaturama, od oko 19 °C, pomoglo njihovim tijelima da povećaju aktivnost tamnog masnog tkiva.

Manji rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2

Nedostatak sna može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, prema pregledu istraživanja iz 2016. godine. S druge strane, dijabetes tipa 2 može povećati rizik od srčanih bolesti. Spavanjem bez odjeće možete povećati svoju sposobnost da brže zaspite i ostanete u snu, što bi moglo biti od presudnog značaja za vaše zdravlje.

Bolje vaginalno zdravlje

Spavanje bez odjeće je također odličan način za poboljšanje zdravlja vagine i izbjegavanje gljivičnih infekcija. Usko ili znojno donje rublje može povećati rizik od vaginalne gljivične infekcije jer gljivice voli rasti na toplim i vlažnim mjestima. Bez obzira na to što nosite tijekom dana, spavanje golo je jednostavan način da prozračite svoju vaginu i održite je zdravom.

Poboljšana plodnost za muškarce

Žene nisu jedine koje mogu imati koristi od spavanja bez odjeće. Studija iz 2018. na 656 muškaraca ukazuje na vezu između nošenja uskog donjeg rublja i manjeg broja spermija. Muškarci koji su izjavili da nose bokserice imali su višu koncentraciju sperme i ukupni broj spermija od onih koji su nosili usko donje rublje. Spavanje bez odjeće je sjajan način da održite testise hladnima i na optimalnoj temperaturi za zdravlje sperme.

Bolje samopouzdanje

Spavanje bez odjeće je također odličan način da stupite u kontakt s vlastitim tijelom i podignete samopouzdanje. Studija iz 2021. sugerira vezu između vremena provedenog goli i povećanog uvažavanja tijela, što je definitivno pobjeda kada je u pitanju prihvaćanje ljubavi prema sebi.

Skladnija veza

Iako seks može biti predivan dio vaše veze, spavanje s partnerom bez odjeće može biti jednako lijepo iskustvo. Zapravo, jedna studija iz 2015. je otkrila da kontakt kožom na kožu među odraslima potiče otpuštanje hormona oksitocina koji igra važnu ulogu u izgradnji privrženosti.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije