Prirodni pristupi za olakšavanje anksioznosti

Prirodni pristupi za olakšavanje anksioznosti

Prirodni pristupi za olakšavanje anksioznosti
  • Objavljeno: Utorak, 30.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Anksiozni poremećaj je pretjerani ili neprikladni odgovor tijela na stres zbog kojeg osjećate strah i nesigurnosti. Bez liječenja, anksiozni poremećaj može znatno poremetiti život zbog napada panike, iracionalnih misli i strahova, noćnih mora ili bezbroj zastrašujućih tjelesnih simptoma.

Ako se osjećate „na rubu" većinu vremena, ako imate panične osjećaje, znojenje, ubrzan rad srca i poteškoće s disanjem, ako imate uznemirujuće misli, nesanicu, razdražljivost ili poteškoće u koncentraciji, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom.

Ako sumnjate da imate anksiozni poremećaj, potrebno je dobiti odgovarajuću dijagnozu i liječenje. No, uz kognitivno-bihevioralnu terapiju i lijekove, postoje neke stvari koje možete učiniti na svoju ruku kako bi unaprijedili liječenje.

Ti pristupi mogu pomoći onima od vas koji u određenim trenucima u svom životu osjete tjeskobu, ali zapravo nemaju anksiozni poremećaj. Jedno upozorenje: anksiozni poremećaj je ozbiljno medicinsko stanje koje zahtijeva stručnu pomoć. Ne pokušavajte zamijeniti ove savjete za stručnu pomoć!

Kava

Brojne studije svjedoče da ova biljka, članica obitelji crnog papra, radi bolje nego placebo za smanjenje simptoma kod osoba s generaliziranim anksioznim poremećajem. Kava može ometati kako vaše tijelo metabolizira određene lijekove, stoga je prije njenog uzimanja važno posavjetovati se s liječnikom.
 
Inozitol (vitamin B8)

Neke studije tvrde da 12 do 18 grama suplementa dnevno, funkcionira dobro kao i selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, kako bi se smanjio intenzitet i učestalost napada panike.
    
Biljni čajevi

Valerijana i gospina trava se odavno koriste za smirivanje nervoze i liječenje tjeskobe, iako ne postoje studije koje pokazuju koliko su učinkovite u liječenju anksioznih poremećaja.

Akupunktura

Postoje neki ograničeni dokazi koji govore da akupunktura može pomoći smanjiti simptome anksioznog poremećaja. Kao i kod mnogih alternativnih lijekova, učinkovitost je često stvar pojedinca.

Opuštanje

Tehnike opuštanja, kao što su meditacija i vježbe disanja, mogu smanjiti razinu hormona stresa. Studije sugeriraju da također mogu poboljšati simptome anksioznih i paničnih poremećaja.

Vježba

Svi znamo da je vježbanje nevjerojatan tretman jer utječe na povišenje razine dobrih hormona zbog kojih se osjećate dobro. Ne morate trenirati za maraton, ali svakodnevno hodanje sigurno ne bi škodilo!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije