Šetnjom do zdravijeg mozga

Šetnjom do zdravijeg mozga

Šetnjom do zdravijeg mozga
  • Objavljeno: Petak, 10.10.2014.
  • Broj pregleda: 395
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Umjerena fizička aktivnost barem 5 dana u tjednu je jedan od najjednostavnijih načina da spriječite nastanak pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i usporite proces starenja organizma.

Stručnjaci ukazuju na to da je za cjelokupno zdravlje najbolje kombinirati vježbe snage i kardiovaskularne vježbe, ali i vježbe istezanja koje povećavaju fleksibilnost tijela. Za one, koji su tek započeli sa svakodnevnom fizičkom aktivnošću, oko 30 minuta hodanja dnevno može biti sasvim dovoljno.

Šetnja je, za razliku od ostalih aerobnih vježbi, posebna. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je šetnja jedan od najboljih izbora jer potiče boravak u prirodi, besplatna je i lako se uvrsti u svakodnevni ritam. Uz sve to, šetnja može pospješiti zdravlje i funkcioniranje vašeg mozga. Daleko od toga da druge aerobne vježbe to ne mogu, ali je šetnja pogodna za sve pokretne osobe, neovisno o dobi i zdravstvenom stanju.

Povećava kreativnost

Ako ste se susreli s problemom čije rješenje zahtijeva kreativno razmišljanje, možda ne bi bilo loše da pođete u kratku šetnju. Nedavno istraživanje je pokazalo da je hodanje na traci ili u prirodi odlično za povećanje kreativnosti.

Ne tvrdimo da će vas hodanje pretvoriti u oličenje kreativnosti, već da će vam pomoći u usvajanju kreativnog načina razmišljanja kod rješavanja svakodnevnih problema. Jedno istraživanje je pokazalo da šetnja može u idućih nekoliko sati pospješiti kreativnost za čak 60%. To nije zanemarivo, stoga svakako isprobajte.

Popravlja raspoloženje

Šetnja s nekoliko dobrih prijatelja može smanjiti rizik od nastanka depresije. Znanstvenici su otkrili da svaki oblik fizičke aktivnosti, naročito šetnja u prirodi s prijateljima, pospješuje raspoloženje i smanjuje razinu hormona stresa u tijelu.

Šetnja u prirodi potiče pozitivne emocije jer se oslobađaju hormoni sreće. Također može pomoći u ublažavanju simptoma depresije, ali nije zamjena za propisanu terapiju.

Bolje ćete se nositi s tugom

Razgovor s bliskom osobom u prirodi može biti koristan za osobu koja je doživjela veliku tragediju, kao što je smrt voljene osobe, razvod ili prekid. Hodanje je jeftin, siguran i lako dostupan oblik vježbanja.

U kombinaciji s prirodom i bliskim prijateljima, može biti vrlo moćan, često nedovoljno iskorišten, način da pobijedite sva loša raspoloženja. Naporniji oblici aerobne tjelovježbe, kao što je trčanje, ne dopuštaju dovoljno razgovora. Hodanje, s druge strane, pruža savršenu priliku za vježbanje i druženje u isto vrijeme.

Bolje pamćenje

Dokazano je da tjelovježba, pogotovo aerobna, može pospješiti pamćenje i smanjiti rizik od nastanka bolesti i poremećaja pamćenja, kao što je Alzheimerova bolest. Tijekom hodanja se povećava aktivnost mozga, što znači da će mozak svaku informaciju adekvatno obraditi i pohraniti.

Dokazano je da je samo 20 minuta hodanja dovoljno kako biste osjetili prve rezultate. Često fizičko umaranje znači manje psihičkog umaranja. Stoga, kada osjećate da je vaša koncentracija slaba i da se umarate, nemojte ići spavati, već pođite u šetnju.

Najnovije

Najčitanije