Navike kojima trebate započeti dan

Navike kojima trebate započeti dan

Navike kojima trebate započeti dan
  • Objavljeno: Srijeda, 15.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jutro vam može biti stresno, ali postoje načini kako ga učiniti ljepšim. Dokazano je da postoje rituali pomoću kojih će vaše jutro savršeno započeti, a dobro raspoloženje će se nastaviti tokom cijelog dana.

Prestanite drijemati

Kada vam zazvoni alarm odmah ustanite, koliko god željeli ostati u krevetu i još malo spavati. Možda će vam na početku biti malo teže, ali odgađanjem ćete omesti ciklus spavanja i bit će vam još teže ustati.

Nemojte bespotrebno postavljati alarm prerano, već točno u vrijeme kada morate ustati. Tako nećete moći odgađati ustajanje, već ćete se ustati odmah na vrijeme.

Ustanite što ranije

Kada jednom usvojite naviku ustajanja kod prvog zvona alarma, počnite ga navijati ranije. Ranije ustajanje će vam omogućiti miran početak dana jer ćete znati da imate dovoljno vremena za sve.

Dosadašnja istraživanja su pokazala kako ranije ustajanje pomaže u održavanju hormonalne ravnoteže i regulira oslobađanje melatonina, kemijskog spoja koji je zaslužan za regulaciju spavanja i neophodan za uravnotežen biološki sat.

Vježbajte

U jutarnjim satima je sasvim dovoljno vježbati oko 15 minuta. To može biti joga, istezanje ili pješačenje do posla. Tjelovježba u jutarnjim satima će, zbog bolje cirkulacije krvi, omogućiti da se prije razbudite i imate povećanu razinu energije tokom cijelog dana.

Tjelovježba smanjuje razinu stresa u tijelu, a na taj način definitivno želite započeti dan. Jednom kada počnete vježbati ujutro, to će postati neizostavan dio vašeg dana.

Na prazan želudac popijte toplu vodu s limunom

Prvo što biste trebali napraviti kada se probudite jest popiti toplu vodu s limunom. Prije kave, prije doručka ili bilo čega drugoga. Istraživanja su pokazala da voda s limunom povećava djelovanje kofeina. Također će hidratizirati vaše tijelo i potaknuti rad probavnog sustava.

Topla voda s limunom pruža i druge zdravstvene prednosti: pomaže u održanju zdrave tjelesne težine, povećava apsorpciju hranjivih tvari i pospješuje rad limfnog sustava.

Doručkujte kada osjetite glad

Ne morate doručkovati čim otvorite oči. Naravno, brojna istraživanja su pokazala da je doručak obrok kojeg ne biste trebali preskakati. Vaše tijelo će vam dati znak kada je vrijeme za doručak i nemojte ga zanemariti.

Ako niste gladni čim se probudite, nemojte očajavati. Važno je da doručkujete u razdoblju od 2 sata nakon ustajanja jer sve više od toga znači da preskačete doručak.

Nisu svi jutarnji tip osobe

Možda ste vi noćni tip i niste raspoloženi za bilo kakve jutarnje aktivnosti. No, većina obaveza zahtijeva rano ustajanje, stoga je potrebno prilagoditi se tom dnevnom ritmu koliko god možete.

Istraživanja su pokazala da su zapravo svi ljudi jutarnji tipovi, ali zbog višegodišnjih navika misle da nisu. Probajte svakim danom odlaziti na spavanje malo ranije i svakim danom se ustanite malo ranije. Na taj način ćete se polako privikavati na drugačiji dnevni ritam.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije