Što trebate znati o išijasu?

Što trebate znati o išijasu?

Što trebate znati o išijasu?
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.08.2015.
  • Broj pregleda: 8.286
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ishijadični živac je najveći živac u tijelu, a išijas je stanje do kojega dolazi kada je živac pritisnut. Tada se javlja bol koja se proteže prema bedrima i koljenima. Tretmani za išijas ovise o uzroku i jačini boli.

Išijas je bol koja se javlja u donjim ekstremitetima uslijed iritacije bedrenog živca. Išijas se obično osjeća i na donjem dijelu leđa. Ishijadični živac se proteže od leđne moždine preko stražnjice do donjih ekstremiteta, gdje šalje signale mozgu o bolovima.

Što uzrokuje išijas?

Išijas je najčešće rezultat pritiskanja korijena ishijadičnog živca. Tada dolazi do upale, odnosno, iritacije ishijadičnog živca i nastaju simptomi išijasa. Ova iritacija je posljedica radikulopatije, pojma koji se koristi za abnormalnosti koje nastaju na području intervertebralnog diska.

Osim pritisnutog živca, neki drugi uzroci išijasa su iritacije živca uzrokovane abnormalnostima okolnih kostiju, tumori, nepravilnosti u radu mišića, unutarnje krvarenje, infekcije u ili oko kralježnice, i razne ozljede. Ponekad se išijas može javiti za vrijeme trudnoće zbog iritacija bedrenog živca.

Koji su faktori rizika i simptomi?

Faktori rizika su degenerativni artritis kralježnica, bolesti lumbalnog diska, ispadanje diska iz ležišta, različite traume i ozljede kralježnice.

Išijas uzrokuje bolove, peckanje i utrnulost. Ti simptomi se javljaju na donjem dijelu leđa i često se protežu prema stražnjici i nogama. Rezultat je bol na području stražnjice, kukova i nogu. Ponekad se bol širi oko kuka ili stražnjice, zbog čega dolazi do nastanka osjećaja da vas boli čitav donji dio tijela.

Teški simptomi išijasa mogu otežati hodanje, a ponekad bilo kakvo kretanje. Ponekad se simptomi pogoršavaju tijekom hodanja ili savijanja u struku, a smanjuju u ležećem položaju. Bolovi su prisutni tijekom bilo kakvog mijenjanja položaja tijela.

Kako se išijas dijagnosticira?

Išijas se najčešće dijagnosticira fizičkim pregledom i analizom povijesti bolesti. Obično, ako su simptomi dovoljno tipični, nije potrebno provoditi testiranja. Ponekad se koristi CT i MRI skeniranje kako bi se otkrio točan uzrok nastanka išijasa.

Kako se išijas liječi?

Mirovanje se najčešće propisuje kao dio terapije. Znanstvenici su zaključili da je neophodno mirovanje od najmanje 2 tjedna da bi se ublažili simptomi išijasa, ali sumnjaju u samu učinkovitost mirovanja jer se simptomi išijasa mogu ponovno javiti nakon prvog fizičkog napora.

Uz mirovanje osoba treba ići na fizikalne terapije. Također se pokazalo djelotvornim korištenje toplih i hladnih obloga, epiduralnih injekcija i vježbanje prema preporuci fizioterapeuta.

Može li se išijas spriječiti?

Vjerojatnost uspješnog liječenja varira o točnom uzroku išijasa i trajanju simptoma. Kratkotrajni simptomi upućuju na bolju vjerojatnost liječenja, u odnosu na simptome koji su prisutni duži vremenski period.

Išijas se može spriječiti tako da vodite računa o zdravlju koštanog sustava i provedete sve moguće mjere kako biste izbjegli ozljede. Svakodnevno vježbanje, naročito vježbe istezanja, mogu pomoći u prevenciji ozljede donjeg dijela leđa.

Isprobajte 6 pokreta za istezanje cijelog tijela.

Najnovije

Najčitanije