Usta su vam stalno suha? To može biti i znak ozbiljnih bolesti

Usta su vam stalno suha? To može biti i znak ozbiljnih bolesti

Usta su vam stalno suha? To može biti i znak ozbiljnih bolesti
 • Objavljeno: Srijeda, 11.09.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Suhoća usne šupljine je česta pojava i može biti potpuno bezazlena. No, može biti jedan od simptoma dijabetesa ili problema sa zglobovima.

Ako ste dehidrirani ili nervozni, suhoća usne šupljine je normalna pojava. No, trajna suhoća u ustima, ili medicinskom terminologijom kserostomija, može ukazivati na neki zdravstveni problem, a pogađa gotovo svaku petu osobu.

Evo nekih od najčešćih razloga zašto su vaša usta suha:

 • Zbog hormona
  Jedan od čestih okidača je menopauza zbog toga jer hormonalni disbalans uzrokuje sušenje svih sluznica u tijelu.
 • Kad je problem u nosu
  Stalno disanje na usta može biti posljedica začepljenog nosa uslijed prehlade i alergije na pelud. No, uzrok mogu biti i suženi ili blokirani nosni putevi, nepravilan zagriz (zbog čega usnice noću nisu zatvorene pa dolazi do disanja na usta) ili abnormalno veliki krajnici.
 • Dekongestivni lijekovi
  Oni djeluju na principu sužavanja krvnih žila u području sluznih opni te na taj način smanjuju upalu i olakšavaju disanje. Indirektna posljedica toga je da u nosnu šupljinu dolazi manje tekućine, što znači da "isušuju" nos. Koriste li se kratkoročno, mogu donijeti olakšanje, no dugoročna uporaba može izazvati suhoću nosa i usne šupljine.
 • Vodica za ispiranje usta
  Vodice za ispiranje usta koje sadrže alkohol ubijaju bakterije u ustima, ali mogu uzrokovati i suhoću jer alkohol nadražuje i isušuje sluznice. Slina štiti od karijesa i bolesti desni pa suha usta donose povišen rizik za oba problema. Stoga birajte vodice za ispiranje koje ne sadrže alkohol.
 • Žgaravica
  Suhoća usne šupljine jedna je od uobičajenih nuspojava gastroezofagealnog refluksa ili žgaravice. Kad želučana kiselina putuje iz jednjaka u grlo, to može uzrokovati nadraženost i upalu koje će isušiti grlo i usta.
 • Previše kave
  Prekomjeran unos napitaka koji sadrže kofein može dovesti do dehidracije. Kofein je blagi diuretik te potiče na češće mokrenje, a tanini, prirodno prisutni u kavi i nekim vrstama čaja, izazivaju suhoću u ustima.
 • Dijabetes
  Trajno povišene razine šećera u krvi uslijed neliječenog dijabetesa mogu uzrokovati suhoću usne šupljine. Kad je u krvi koncentracija glukoze povišena, bubrezi gube sposobnost da reapsorbiraju tekućinu te je izlučuju u obliku mokraće i tako uzrokuju dehidraciju tijela. No, i lijekovi za dijabetes mogu uzrokovati suhoću u ustima.
 • Problemi sa zglobovima
  Bolesti poput reumatoidnog artritisa, lupusa ili vaskulitisa mogu uzrokovati sekundarni Sjögrenov sindrom - bolest kod koje imunosni sustav napada suzne žlijezde i žlijezde slinovnice te na taj način uzrokuje suhoću očiju i usta.
 • Udarac u glavu
  Dva od tri para žlijezda slinovnica stimuliraju lični živci koji prolaze kroz sljepoočne kosti s bočnih strana lubanje. Udarac u te kosti (pri automobilskoj nesreći ili pri padu s bicikla) može oštetiti lični živac i tako izazvati suhoću u ustima.
 • Stvar je u tabletama
  Kserostomija je nuspojava kod više od 400 različitih lijekova, kako bezreceptnih tako i onih na recept, a uzrokuju je i kemoterapija i zračenje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije