Ginekologinja o intimnom zdravlju ljeti: "Svaka druga žena se barem jednom susretne s vaginalnim tegobama"

Ginekologinja o intimnom zdravlju ljeti: "Svaka druga žena se barem jednom susretne s vaginalnim tegobama"

Ginekologinja o intimnom zdravlju ljeti: "Svaka druga žena se barem jednom susretne s vaginalnim tegobama"
  • Objavljeno: Utorak, 09.07.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: AllergoSan

Kako očuvati vaginalno zdravlje i bezbrižnost ovog ljeta, uz zdravu vaginalnu floru kao temelj ženskog zdravlja, u članku piše poznata i omiljena zagrebačka ginekologinja prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.

Vagina – dinamičan organ

Za vaginu možemo reći da predstavlja ogledalo ženskog zdravlja. To je dinamičan organ, a njena građa i elastičnost omogućuju prilagodbu različitim uvjetima i situacijama u životu žene. Predvorje vagine čine male i velike stidne usne koje su kao i sama rodnica/vagina podložne cijelom nizu promjena kao posljedica neravnoteže vaginalne flore i hormonskih promjena koje se zbivaju tijekom menstrualnog ciklusa i tijekom života žene.

Utjecaji na zdravlje vaginalne flore

Putovanja, ljeto i vagina nalaze se u specifičnom odnosu. Putovanja, ljetna atmosfera i opuštenost koju donose topli dani mogu izravno utjecati na stanje rodnice. Promjena dnevnog ritma, uz produljen dan donosi i promjenu cirkadijalnog ritma hormona. Promjena razine kortizola, inzulina, rada štitnjače, toplina, promjene prehrambenih navika ljeti, povećana primjena higijenskih sredstava te korištenje uložaka, tampona i menstrualnih čašica, utječu na vaginalnu floru. Danas je poznato da je za stabilnost vaginalne flore bitna razina vitamina A, D i E, adekvatan unos tekućine, fizička aktivnost, hormonska ravnoteža, ali i raznolikost crijevnog mikrobioma.

Vaginalne tegobe ljeti

Porastom vanjskih temperatura naše tijelo se prilagođava brojnim mehanizmima samoodrživosti. Porast topline i vlage uz nanošenje brojnih kozmetičkih preparata (krema za sunčanje, samotamnjenje, depilaciju...) u području prepona i stidnice te korištenje sintetičkog donjeg rublja te sintetičkih kupaćih kostima koji otežavaju „disanje“ kože, značajno pojačavaju nepovoljne uvjete i olakšavaju razvoj infekcije kako stidnice tako i rodnice. Disanje kože izrazito je otežano pod sintetičkom tkaninom, ispod koje dolazi do nakupljanja vlage dok pod utjecajem povišenih vanjskih temperatura raste i temperatura kože, a znojnice i lojnice kože stidnice pojačano rade, otvarajući pore.

Suvišno je spomenuti da razni štetni mikroorganizmi, poput gljivica i bakterija, vrebaju na ručnicima na plaži ili pored bazena, a vagina zbog svoje osjetljivosti ljeti može postati ulazna vrata upravo za ove štetne mikroorganizme, koji ljeto i odmor mogu pretvoriti u mučenje, umjesto uživanja i opuštanja. Ovo ne bi trebala biti tabu tema, jer se svaka druga žena barem jednom u životu susretne s vaginalnim tegobama.

Simptomi vaginalne neravnoteže

Put od povremenog osjećaja svrbeži do iritantne nelagode, odnosno infekcije zna biti izrazito kratak (3-5 dana). Osjećaj nelagode prilikom mokrenja, posebice prilikom početka i završetka mokrenja, bolnost prolaska toaletnog papira po koži stidnice, uz nabrekle stidne usne, bolne na dodir koje mijenjaju svoj volumen i boju uz osjećaj nepodnošljivog svrbeža i iritacije, pojačani iscjedak koji mijenja svoju konzistenciju, boju i obim, nemogućnost penetrativnog odnosa uz bol i nelagodu zasigurno navodi na što raniju liječničku intervenciju.

Korištenje odgovarajuće suplementacije za održavanje ravnoteže crijevne i vaginalne mikrobiote tijekom ljeta i putovanja doprinosi ne samo cjelovitom zdravlju već i održavanju reproduktivnog, odnosno intimnog zdravlja žene.

Pripremite vaginalnu floru za ljetne izazove!

Nošenje pamučnog donjeg rublja, mijenjanje kupaćeg kostima neposredno nakon kupanja, korištenje pamučnih uložaka, tampona i menstruacijskih čašica tijekom menstrualnog krvarenja u vrijeme ljeta znatno olakšavaju "život“ i dobrobit vagine.

Dodatna podrška vaginalnoj i crijevnoj flori na putovanju može biti i primjena probiotika, odnosno sinbiotika, koji su u tu svrhu klinički dokazani.

Kad govorimo o podršci vaginalne flore te bezbrižnosti koju želimo ostvariti tijekom ljetnog odmora, uza sve nabrojane izazove koji nas čekaju, idealno bi bilo uzimati sinbiotik za žensku vaginalnu floru, specifično namijenjen u svrhu očuvanja intimnog zdravlja.

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ i OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE

Crijevnu floru na sve ljetne izazove možete pripremiti uz sinbiotik OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE, stoga bi ove dobre bakterije trebale biti dio svačije putne ljekarne.

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ je dodatak prehrani čija oralna primjena obogaćuje žensku vaginalnu floru sa 4 klinički dokazana soja dobrih bakterija. Ova 4 soja laktobacila znanstveno su istražena na Sveučilišnoj bolnici u Beču brojnim studijama, a moraju biti dio ženske vaginalne flore da bi bila u ravnoteži. Ove dobre bakterije nadoknađuju nedostatak laktobacila u vaginalnoj flori, imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području te obavljaju zadaće za dobrobit ženskog vaginalnog zdravlja.

Dodatne prednosti oralnog korištenja sinbiotika OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ su:

  • Bez dodatnog iscjetka kao kod korištenja vaginaleta
  • Slobodno korištenje za vrijeme menstruacije
  • Ne predstavlja ograničenje kod seksualne aktivnosti i pri izboru kontracepcije
  • Može se koristiti za vrijeme trudnoće i tijekom dojenja
  • Dobre bakterije jednostavno popijete!

Uz dobre bakterije, ovo ljeto budite opušteni, a vaginalno zdravlje neka bude odraz Vaše bezbrižnosti i zadovoljstva.

Više o proizvodima:

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-flora-plus/

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-putovanje/

Više o ostalim dodacima prehrani Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a možete ih nabaviti u svim ljekarnama.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije