Na ovih 18 načina možete oštetiti zube!

Na ovih 18 načina možete oštetiti zube!

Na ovih 18 načina možete oštetiti zube!
  • Objavljeno: Petak, 06.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdravlje zubi

Žvakanje leda

Žvakanjem smrznutih kockica leda, možete otkrhnuti ili slomiti zube. Ako nadražite meko tkivo unutar zuba, mogu uslijediti redovite zubobolje. Vruća ili hladna hrana i napitci mogu intenzivirati bol. Sljedeći put kada vas uhvati želja za žvakanjem, radije uzmite žvakaću gumu bez šećera.

Bavljenje sportom bez štitnika za zube

Bilo da igrate nogomet, hokej ili neki drugi kontaktni sport, koristite štitnike za zube. Štitnici su načinjeni od lijevane plastike koja štiti gornje zube. Možete ih kupiti u trgovini ili napraviti po mjeri kod stomatologa.

Dječje bočice

Nikada nije prerano za zaštitu zuba. Davanje bočica djeci prije spavanja može ugroziti nove zube. Dijete može zaspati s bočicom u ustima i zadržavati šećer što uzrokuje propadanje zubi.

Piercing na jeziku

Iako je u trendu, piercing može oštetiti zube. Ako je često u doticaju sa zubnim mesom, može ga oštetiti što dovodi do ispadanja zubi. Usta su raj za bakterije tako da piercing povećava rizik od infekcija i čireva. S piercingom u jeziku postoji opasnost od oštećenja velike krvne žile što može izazvati ozbiljno krvarenje.

Provjerite što uzrokuje osjetljivost zubi!

Škripanje zubima

Škripanje zubima ili bruksizam, može tijekom vremena oštetiti zube. Ono je najčešće uzrokovano stresom i lošim navikama spavanja. Teško ga je kontrolirati. Izbjegavanje tvrde hrane tijekom dana može smanjiti bol i štetu na zubima. Nošenje zaštite tijekom noći može spriječiti škripanje zubima.

Pastile za grlo

Iako imaju medicinsku svrhu, ne znači da su zdrave. Trebali bismo oprati zube nakon svakog korištenja pastile za grlo. Isti postupak se preporuča i sa sirupom protiv kašlja jer, kao i pastile, sadrži šećer i ljepljivi plak koji oblažu zube. Bakterije u ustima pretvaraju šećer u kiselinu koja izjeda zubnu caklinu.

Gumeni bomboni

Sve slatke poslastice su glasnogovornici karijesa. No, gumeni bomboni se često zadrže među zubima što rezultira izjedanjem cakline. Ako ne možete odoljeti gumenim bombonima, pojedite nekoliko komada za vrijeme obroka, a ne kao zaseban obrok. Tijekom obroka se proizvodi više sline koja ispire ostatke bombona i kiselinu.

Gazirani sokovi

Gazirani sokovi mogu sadržavati i do 11 čajnih žličica šećera po porciji. Osim šećera, sokovi sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koje izjedaju zubnu caklinu. Dijetalni gazirani sokovi imaju manje šećera, ali sadrže više kiseline u obliku umjetnih sladila.

Otvaranje zubima

Otvaranje bočica ili trganje selotejpa zubima je praktično rješenje koje stomatolozi ne odobravaju. Zubi nisu alat i lako mogu napuknuti ili puknuti u potpunosti. Zube koristite samo za usitnjavanje hrane.

Sportska pića

Hladan sportski napitak osvježava nakon treninga. No, obično sadrži visoke razine šećera. Slatka sportska pića stvaraju kiselinu koja uništava caklinu. Nakon treninga radije popijte čaj ili vodu.

Voćni sok

Voćni sok obiluje vitaminima i antioksidansima, ali nažalost većina sadrži velike količine šećera. Birajte sokove koji ne sadrže dodani šećer ili postojeći razrijedite s malo vode. Najbolja opcija je pripremiti cijeđeni sok od svježeg voća, uz dodatak negazirane vode.

Čips

Bakterije koje se nalaze u plaku pretvaraju škrob iz hrane u kiselinu. Nastala kiselina napada zube u narednih 20 minuta ili duže ako se komadić grickalice zaglavi među zubima. Da biste to spriječili, nakon čipsa i drugih grickalica, operite zube i svakako ne zaboravite koristiti konac.

Žvakanje olovke

Jeste li ikada za vrijeme učenja žvakali olovku? Ova navika može izazvati pucanje zuba. Da biste pojačali koncentraciju i umanjili stres, žvačite žvakaće gume bez šećera. To će potaknuti protok sline, što će ojačati zube i zaštititi ih od kiseline.

Pijenje kave

Tamna boja kave može uzrokovati žute zube. Iako postoje metode za izbjeljivanje, to ne znači da ste kandidat za takve tretmane. Ako ste zabrinuti zbog promjene boje zubi, porazgovarajte sa stomatologom.

Isprobajte 7 namirnica koje prirodno izbjeljuju zube!

Pušenje

Cigarete, kao i ostali duhanski proizvodi, mogu obojiti zube i izazvati bolesti desni. Duhan također može izazvati rak usta, usana i jezika.

Pijenje crnog vina

Kiseline u vinu nagrizaju zubnu caklinu i stvaraju grubu površinu koja je podložna promjeni boje. Crno vino sadrži duboki pigment koji mijenjaja boju zubi.

Pijenje bijelog vina

Bijelo vino neće poštedjeti vaše zube. Njegova kiselina i dalje oštećuje caklinu, radi čega su zubi podložni promjeni boje nakon konzumacije drugih namirnica, poput kave. Nakon pijenja vina, isperite usta vodom ili operite zube.

Prejedanje

Prejedanje često uključuje velike količine slatkiša što dovodi do kvarenja zubi. Povraćanje ili bulimija također šteti zubnoj caklini. Kiselina uzrokovana prejedanjem također ostavlja loš zadah, a mogu se pojaviti i ostali zdravstveni problemi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije