Saznajte koje namirnice ostavljaju mrlje na zubima i kako ih ukloniti

Saznajte koje namirnice ostavljaju mrlje na zubima i kako ih ukloniti

Saznajte koje namirnice ostavljaju mrlje na zubima i kako ih ukloniti
  • Objavljeno: Srijeda, 15.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje zubi

Lijepi i zdravi zubi privlače mnogo pogleda, a pokazatelj su dobre higijene i brige o usnoj šupljini. Ipak, čak i ako perete zube više puta na dan može se dogoditi da oni izgube prirodnu bjelinu i sjaj.

Razlog su najčešće određena hrana i piće koji ostavljaju tragove na vašim zubima pa se preporučuje da, ako ih svakodnevno konzumirate, odmah nakon završetka obroka dobro iščetkate zube i koristite ove trikove.

Pogledajte koje su to namirnice koje ostavljaju mrlje na zubima i svakako obratite pažnju na to koliko ih često jedete i pijete, a četkicu za zube držite pri ruci.

1. Vino

Ako hrana ili piće može obojiti stolnjak, onda je logično da može i vaše zube. Crno vino je kiselkast napitak, poznat po svojoj tamnoj i bogatoj boji koja mijenja boju zubi, što se nerijetko može vidjeti na vašem osmjehu nakon par čašica. Ako ste ipak ljubitelj bijelog vina, i za vas imamo loše vijesti. Bijelo vino ima još više kiseline koja, jednako kao boja crnog vina, može oštetiti zube.

2. Čaj

Čaj je zaista zdrav napitak koji ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, ali jedna od njih nisu bijeli i sjajni zubi. Stomatolozi kažu da čaj, posebice crni čaj, može uzrokovati više mrlja nego šalica kave. Isto tako, biljni i bijeli čajevi svjetlije boje su opasni jer mogu nagristi caklinu i tako uzrokovati mrlje.

3. Energetska pića

Kisela hrana i pića mogu utjecati na zube. Iako su većinom svjetlije boje, energetski napitci sadrže bojne sastojke koji, osim što čine štetu cjelokupnom zdravlju, nagrizaju zubnu caklinu, pa se preporučuje da pijete vodu ili svježe iscijeđene sokove.

4. Gazirana pića

Zahvaljujući kiselini i umjetnim bojilima, čak i ona svjetla gazirana pića mogu uzrokovati mrlje na zubima. Osim toga, gazirana piće sadrže mnogo kemikalija, koje im daju okus, ali većina njih šteti zubima i oštećuje caklinu.

5. Umak

Iako su izrazito ukusni, umaci od soje, rajčice i curryja intenzivne su boje pa uzrokuju snažne mrlje na zubima. Radije birajte svijetle umake ili operite zube odmah nakon završetka jela.

6. Voće

Borovnice, kupine, trešnje, šipak i razne druge voćke jarkih boja mogu oštetiti zube. No ako radije birajte manje obojeno voće, poput bijelog grožđa ili citrusa (posebno limuna), ono neće obojiti zube, ali svejedno može nagristi i oslabiti caklinu. Stoga, tijekom konzumiranja omiljenog voća, bez obzira na boju i kiselost, pripremite pastu i četkicu ili vodicu za ispiranje.

7. Bomboni i slatkiši

Bomboni, žvakaće gume, čokolade, keksi i sladoledi mogu obojiti zube, ali i uzrokovati karijes i druge probleme, posebice kod manje djece. Ako ih jedete povremeno, neće oštetiti caklinu, a nakon konzumacije svakako uklonite ostatke hrane među zubima.

8. Obojene namirnice

Namirnice koje u sebi sadrže prirodna ili umjetna bojila postale su toliko česte da ih vjerojatno ne možete izdvojiti, a neke od njih su: pahuljice, slatkiši, voćni jogurt, voćni sokovi i mnoga jela u staklenkama. Bez obzira o kojoj se vrsti namirnice radi, savjetuje se da izbjegavate obojene namirnice, pogotovo one koje sadrže umjetne boje, što možete vidjeti na deklaraciji proizvoda.

Kako spriječiti stvaranje mrlja na zubima?

Ako pri ruci nemate četkicu pa ne možete ukloniti mrlje odmah nakon konzumacije, postoji i nekoliko savjeta da smanjite ili u potpunosti uklonite mrlje na zubima.

Koristite slamku

Ako ste se odlučili popiti neki gazirani napitak, sok ili ledeni čaj, popijte ga radije na slamku. To bi trebalo zadržati tekućinu daleko od zubiju, a samim time se izbjegava stvaranje mrlja.

Brzo progutajte

Ne zadržavajte piće nepotrebno u ustima, nego ga odmah progutajte. Tako ne dopuštate bojama i kiselosti da se duže zadrže na zubima i stvore mrlje. Kada je riječ o hrani, ipak ju je potrebno dobro prožvakati prije gutanja, kako se ne biste ugušili, ali nemojte ju bespotrebno dugo zadržavati u ustima.

Isperite usta

Budući da većina ljudi ne nosi četkicu za zube izvan kuće, najjednostavniji i najbolji savjet je da odmah nakon konzumacije jela i pića isperete usta vodom. Ako slučajno imate vodicu za usta, poslužite se njom pa dodatno isperite običnom vodom. Tijekom konzumacije jako kisele hrane i pića, pričekajte s pranjem zubi otprilike sat vremena kako biste izbjegli dodatno nagrizanje cakline. Ako pak nemate ni vodicu, ni četkicu i ne možete oprati zube, uzmite žvakaću gumu bez šećera i umjetnih bojila.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije