Ciste su najčešće bezopasne

Ciste su najčešće bezopasne

Ciste su najčešće bezopasne
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Bol i osjećaj neugodnosti u trbuhu samo su neki od simptoma cista na jajnicima.

Cista na jajniku često izaziva veliku paniku zbog straha od zloćudnosti, iako je velika većina njih potpuno bezopasna. Ciste se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, ali su najčešće u reproduktivnom periodu i rijetke su poslije menopauze. Ciste na jajniku se javljaju kod skoro svih žena u reproduktivnom periodu. Većina tih cista su funkcionalne i dobroćudne.

Što su ciste

Cista na jajniku je ispunjena tekućinom ili polutekućim sadržajem koji nastaje na jajniku. Broj dijagnoza cista povećao se s proširenim korištenjem fizikalnih pregleda i ultrazvuka.

Svaki mjesec normalni jajnici stvaraju male ciste naziva Graafovi folikul od kojih je jedan u sredini ciklusa dominantan i doseže i do 2,4 centimetra u obimu i iz njega se otpušta zrela jajna ćelija tokom ovulacije.

Kada folikul pukne postaje žuto tijelo koje je veličine od 1,2 do dva centimetra kada je zrelo i ima cističnu sredinu. Ako se ne dogodi oplodnja, ono se smanjuje i nestaje, a u slučaju oplodnje, prvo se poveća a zatim se polako smanjuje tokom trudnoće.

Najnovije

Najčitanije