Izvanmaterična ili ektopična trudnoća

Izvanmaterična ili ektopična trudnoća

Izvanmaterična ili ektopična trudnoća
 • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Što je izvanmaterična trudnoća?

Izvanmaterična trudnoća predstavlja svaku trudnoću u kojoj se oplođeno jajašce implatira izvan maternice, gdje nastupa razvoj embrija i placente. Najčešća lokacija (95-98%) izvanmaterične trudnoće je jajovod, mada su moguće i lokacije kao što je jajnik, abdominalna šupljina i vrat maternice (cerviks).

Svaka izvanmaterična trudnoća predstavlja po život opasnu situaciju za ženu ako se ne liječi, a najveća opasnost sastoji se u obilnom krvarenju u trbušnu šupljinu i šoku usljed iskrvarenja.

Razlozi nastajanja izvanmaterične trudnoće dijelimo u dvije osnovne grupacije:

Mehaničke nepravilnosti i prepreke u jajovodu

Najčešći razlog postojanju prepreka i oštećenja su prijašnje upale i operacije jajovoda. Preko 50% žena s izvanmateričnom trudnoćom imaju medicinsku povijest PID-a (Plevic Inflammatory Disease) ili zdjelične upalne bolesti najčešće uzrokovanu infekcijama klamidije, gonoreje i mikoplazme. Neke izvanmaterične trudnoće mogu biti uzrokovane anatomskim deformacijama jajovoda, endometriozom, kao i oštečenjima nastalim pri rupturi slijepog crijeva ili drugim abdominalnim operacijama, te prijašnjim izvanmateričnim trudnoćama.

Nepravilna peristaltika jajovoda

Nepravilni pokreti jajovoda čiji je glavni uzrok nedostatna funkcija jajnika (hipoplastični jajovodi). Ostali uzroci nepravilne peristaltike su oštećenja mišićnog sloja jajovoda kod postojanja priraslica i tumora u maloj zdjelici zbog čega je forma i funkcija jajovoda izmijenjena.

Manipulacija hormonima (posebice estrogenom i progesteronom) može usporiti normalna kretanja oplođenog jajašca u jajovodu i kao rezultat toga jajašce se može implatirati u samom jajovodu. Žene koje su ostale trudne usprkos uzimanju tableta na bazi progesterona kao kontracepcijskog sredstva imaju peterostruko više šanse za izvanmateričnom trudnoćom. Tableta za "jutro nakon" povezana je s deseterostukim povećanjem rizika ako ne uspije spriječiti trudnoću.

Jedna izvanmaterična trudnoća javlja se u prosijeku na svakih 40 do 100 trudnoća.

Simptomi i dijagnoza izvanmaterične trudnoće

Pokazatelji izvanmaternične trudnoće mogu prilično varirati od osobe do osobe zavisno o dužini trajanja i o tome je li nastupila ruptura, odnosno puknuće jajovoda. Najučestaliji pokazatelji su:

 • kašnjenje ili izostanak menstruacije
 • pozitivan test na trudnoću - mada ne u svim slučajevima, tako da iako vaš test nije pozitivan, a imate ostale simptome - obavezno se obratite liječniku
 • bol (obično s lijeve ili desne strane) u trbuhu
 • nepravilno (obično tamno smeđe i oskudno) krvarenje
 • bol u donjem dijelu leđa

Ako nastupi ruptura i unutarnje krvarenje simptomi se mogu pogoršati, a uključuju:

 • jake, oštre i iznenadne bolove u donjem dijelu abdomena
 • nesvjesticu
 • bolove u području ramena

Dijagnoza izvanmaterične trudnoće postavlja se na osnovu podataka iz anamneze, te na osnovi:

 • određivanja beta HCG-a iz seruma - ako vrijednost beta HCG-a nije dovoljno visoka ili se dobro ne udvostručava - to može biti pokazatelj izvanmaterične trudnoće.
 • vaginalnog pregleda - u početnim stadijima ne mora biti nikakvih nepravilnosti, no kod uznapredovalih stadija ili krvarenja mogu se osjetiti zadebljanja na jajovodu uz izrazitu bolnost pri pomicanju vrata maternice.
 • ultrazvučnog pregleda - sumnjivi ultrazvučni nalaz je već nedostanak nalaza embrija u maternici pri izostanku menstruacije, a siguran ultrazvučni znak izvanmaterične trudnoće je nalaz vitalnog embrija izvan maternice.

Liječenje izvanmaterične trudnoće uvelike ovisi o njenom stadiju, a moguće je:

 • samoizlječenjem - u malom broju slučajeva može doći do kompletnog spontanog pobačaja ili resorpcije trudnoće u jajovodu
 • primjenom lijeka Methotrexate - primjenjuje se samo u ranim stadijima izvanmaterične trudnoće, te osim samoizlječenja predstavlja najbolji način prekida izvanmaterične trudnoće bez oštećenja jajovoda, a dijeluje tako da uništava stanice placente i uzrokuje resorpciju embrija kao da je nastupio spontani pobačaj.
 • laparoskopskom operacijom - koja se primjenjuje sve češće, takoder u ranijim stadijima, a izvodi se tako da se kamerom koja se uvodi u jajovod traži embrio koji se kirurški uklanja s čim je to manje mogućim oštećenjiem jajovoda.
 • abdominalnom operacijom - predstavlja najradikalniji pristup odstranjivanjem jajovoda u kojem se nalazi izvanmaterična trudnoća, a ponekad ako je to potrebno odstranjivanjem i jajovoda i jajnika.

Ako ste Rh-negativni nakon uklanjanja izvanmaterične trudnoće najvjerovatnije ćete dobiti dozu Rh imunoglobina.

Prognoza

Kod izvanmaterične trudnoće najvažnije je čim prije ju uočiti i odstraniti s čim manjim oštećenjem jajovoda s čime si povećavate šanse da sljedeća trudnoća bude uredna. Vjerojatnost da imate dvije uzastopne izvanmaterične trudnoće iznosi oko 10% - što znači da imate oko 90% šanse da sljedeća trudnoća bude normalna. Čak i ako izgubite jedan jajovod, još uvijek možete normalno zanjeti - dokle god je drugi jajovod ispravan. U suprotom, ako ne možete zanjeti zbog oštećenja oba jajovoda uvijek vam ostaje metoda potpomognute oplodnje IVF (In Vitro Ferilization) u kojoj se zaobilazi uloga jajovoda tako da se zametak transverira direktno u maternicu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije