Menopauza / Alternativne metode liječenja

Menopauza / Alternativne metode liječenja

Menopauza / Alternativne metode liječenja
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Na isti način kao kod hormonskog nadomjestnog liječenja menopauzalnih tegoba, osnovni princip alternativnog pristupa je individualna prilagodba terapije. Pri tome se terapija i ovdje ravna prema osnovnom hormonskom deficitu vidljivom iz analize krvi s jedne strane, i prema intenzitetu, odnosno učestalosti i vrsti menopauzalnih tegoba. U najblažim oblicima preporuke obuhvaćaju savjete za prehranu, tjelovježbu kao i vitaminske dodatke prehrani (vitamin E i bioflavonoidi iz citrusa) i eventualno fitoprogesterone: 2% progesteronska krema (ProGest, Fem-Gest, Bio Balance, Ostadrerm, Progonol, ProBalance, Serenity) koja se nanosi na kožu jedanput na dan 1/4 do 1/2 čajne žličice tijekom tri tjedna svakog mjeseca. Vitamin E se uzima u obliku d-alfa-tokoferola 100 do 400 IU dva puta na dan, a bioflavonoidi s askorbinskom kiselinom (Flavonoid Complex) 200 mg 4 - 6 puta na dan. Ovo je ujedno i idealna shema kod pacijentica kod kojih ne postoji deficit testosterona i DHEAS. Kod intenzivnijih tegoba se uporedo s ovom terapijom savjetuje povećati unos fitoestrogena bilo putem prehrane ili odgovarajućih pripravaka (Phyto-Oestrol N). Konzumiranje 50 g sojinih bjelančevina na dan (soja, tofu, tempeh) zbog visokog sadržaja fitoestrogena i izoflavona smanjuje navale vrućine. Ostale namirnice bogate fitoestrogenima su indijski oraščić, kikiriki, zobene pahuljice, kukuruz, pšenica, jabuke i bademi. Dobra alternativna mogućnost je i uporaba homeopatskog pripravka cimicifuge racemosa (Refemin, Remifemin).

Mnogobrojni su čimbenici prehrane i načina života koji ne samo u ovom osjetljivom razdoblju života mogu ometati proizvodnju i ravnotežu hormona: prije svega su to uporaba rafiniranih životnih namirnica (rafinirani ugljikohidrati i osobito šećeri), alkohola i kofeina, pušenje, stres, prekomjerna tjelesna težina i drugi čimbenici (kronične bolesti, ginekološke tegobe, dugotrajno uzimanje lijekova itd). Preporučuje se koristiti zdrave, cjelovite namirnice uz što manje šećera. Izbjegavati brzu hranu, kofein i alkohol. Uz svaki obrok uzimati dovoljno bjelančevina, pri čemu se prednost daje bjelančevinama biljnog podrijetla: mahunarke, grah i soja predstavljaju bolji izvor proteina nego meso. Preporuke za dodatni unos vitamina obuhvaćaju 500 - 2.000 mg vitamina C u nekoliko doza, vitamin B5 (pantotenska kiselina) 500 do 1.000 mg na dan uz magnezij 300 do 400 mg/dan. Vrlo koristan je i cink u dozi od 15 do 30 mg/dan. Od ljekovitih biljaka preporučuje se sibirski ginseng koji je izuzetno koristan za nadbubrežne žlijezde, kako je jedan od njegovih sastojaka vezan za pregnenolon koji je prekursor DHEAS i kortizola. Uzima se u kapsulama od 100 mg dva puta na dan.

Redovita tjelovježba može smanjiti učestalost i jačinu navala vrućine, kao i ublažiti promjene raspoloženja i potištenosti prirodnim podizanjem koncentracije serotonina i endorfina u mozgu. Najbolji rezultati se postižu započinjanjem s redovitim tjelesnim aktivnostima još prije nastupa menopauze, u netreniranih osoba početak tjelovježbi u ovo vrijeme može izazvati navale vrućine. Najbolji oblici aktivnosti su brzo hodanje, plivanje, vožnja bicikla, plesanje i tai chi. Redovita tjelovježba ne samo da smanjuje intenzitet i učestalost menopauzalnih tegoba, već je i u izravnoj negativnoj vezi s nastankom raka dojke, raka jajnika i raka sluznice maternice.

Aromaterapija uključuje uporabu eteričkih ulja čiji djelotvorni sastojci mogu utjecati na uspostavljanje hormonske ravnoteže u žena koje prolaze kroz menopauzu. Za sveukupnu uravnoteženost preporučuju se uporaba kadulje, moračina i vodenog žilja u obliku losiona ili ulja za tijelo, kao i nanošenje na tijelo dva ili tri puta na dan. Kod navala vrućina savjetuje se udisanje paprene metvice ili bosiljka na papirnoj maramici tijekom dana.

Ajurveda je drevna indijska znanost o životu, koja se primjenjuje u Indiji proteklih 4.000 godina. Ključ savršenog zdravlja je prema ajurvedi ravnoteža, a temelj ovog pristupa je prosuđivanje osnovnog tipa kojem pripada neka osoba (doša). Doša podrazumijeva određena načela koja vrijede za tijelo i duh, prije svega određena metabolička načela koja upravljaju procesima unutar našeg tijela i duha. Razlikuju se tri osnovne doše: vata, pitta i kapha i sedam tjelesnih tipova. U sustavu suvremene zapadne medicine, nema pojmova koji bi se mogli usporediti s došama. Procjenom doše određuje se vrsta prehrane, kao i oblik aktivnosti koji određenom tipu osobe najbolje pristaje. Ajurvedski biljni pripravci koji se koriste u liječenju menopauzalnih tegoba zasnovani su na fitoestrogenima i fitoprogesteronima.

Refleksologija je alternativna znanost koja se temelji na načelu da se na stopalima nalaze refleksna područja koja odgovaraju svakom dijelu tijela. Masiranjem određenih refleksnih područja djelujemo na funkciju odgovarajućih organa i žlijezda. Tehnike masiranja stopala su puzanje palcem, puzanje prstom i okretanje prsta. Masiranje stopala ovim tehnikama, uz uporabu odgovarajućih krema zagrijava stopala i pospješuje osjećaj opuštenosti. Točke koje odgovaraju reprodukcijskim organima smještene su u predjelu pete i gležnja. Točka koja odgovara maternici nalazi se na pola puta između gležnja i pete, po dijagonali. Refleksne točke za jajnike nalaze se s vanjske strane gležnja. Iako je masaža refleksnih zona reprodukcijskih organa ovdje u središtu pažnje, treba masirati sve sustave jer je cijeli organizam međusobno povezan. Osobito se još preporuča masirati refleksno područje štitnjače, nadbubrežnih žlijezda i hipofize. Refleksna točka za štitnjaču se nalazi u osnovi nožnih prstiju, a nadbubrežnih žlijezda i hipofize je s gornje strane nožnog palca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije