Hormon trudnoće hCG

Hormon trudnoće hCG

Hormon trudnoće hCG
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je hCG?

hCG je humani korionski gonadotropin. To je hormon kojeg proizvodi posteljica za vrijeme trudnoće. Kućni testovi na trudnoću napravljeni su kako bi ga detetktirali.

Zašto je bitna hCG razina testa?

Uglavnom, testovi na trudnoću koji otkrivaju najniži broj jedinica trebali bi biti osjetljiviji i dati ranije rezultat.

Na koji način rade kućni testovi na trudnoću?

Kućni test na trudnoću je napravljen tako da otkriva hCG, hormon kojeg oslobađa posteljica, odmah nakon što je embrio implantiran u endometrij maternice. Hormon se oslobađa u urin trudnica.

Koliko brzo nakon ovulacije mogu uraditi test?

Najranije što možete dobiti pozitivan rezultat na najosjetljivijim testovima na trudnoću jest 7 dana nakon ovulacije. Implantacija se treba dogoditi prije proizvodnje hCG-a, a onda se obično događa između 6-12 dana nakon ovulacije, obično 10 dana poslije. Zbog tog razloga ekonomično je čekati do 10-12 dana nakon ovulacije, ali čak i tada velikom broju žena koje su zaista trudne očitat će se negativan rezultat. Ako niste imali hCG injekciju (uobičajenu kod tretmana neplodnosti, kao što su Profasi, Pregnyl i Primogonyl) možete vjerovati pozitivnom testu, ali možete dobiti lažan negativan test. Razina hCG-a trebala bi se duplirati svaka 2-3 dana i mnoge žene neće imati pozitivan kućni test na trudnoću sve do prvog dana izostanka mjesečnice ili čak nekoliko dana kasnije.

Na koji način trebam izvesti test?

Trebali biste koristiti srednji mlaz urina - znači, trebali biste mokriti malo i onda ili držati štapić testa ispod mlaza urina ili koristiti posudicu za sakupljanje urina. Ako želite skupiti urin u posudicu, čak i ako ste uzeli test u obliku štapića, trebate držati upijajući vrh štapića u posudici sa urinom 5-10 sekundi. U suprotnom, pratite uputstva na testu.

Koliko dugo trebam suzdržavati urin?

Zavisi koliko dugo nakon ovulacije testirate. Ako ranije testirate, dobro je čekati četiri sata. Što više hCG-a imate u vašem sistemu, manje ćete se morati suzdržavati prije testiranja.

Kako treba očitati rezultate testa?

Trebate provjeriti upute koje su se nalaze u kućnom testu, jer postoje razlike među testovima. Većina testova ima dva prozorčića - jedan koji potvrđuje da je test urađen pravilno (kontrolni) i jedan koji daje pozitivan ili negativan rezultat. U prozorčiću sa rezultatom test obično daje liniju ili plus. Za test sa linijom, bilo koja obojana linija, bez obzira koliko slabo vidljiva, u prozorčiću sa rezultatom, je pozitivan rezultat. Neki testovi daju plus ili minus rezultat. U tim testovima očekujete jednu liniju, kao signal minus (-) u prozoru sa rezultatom za negativan rezultat i dvije linije koje izgledaju kao plus simbol (+) ako ste trudni. Uobičajeno je da je jedna linija u plus simbolu svjetlija od druge - bilo koji plus znak, bez obzira na varijaciju boja linije, treba se smatrati pozitivnim rezultatom. Svi kućni testovi na trudnoću trebaju se pročitati unutar vremena spomenutog u uputama, nakon čega ih treba baciti kako bi se izbjegle nejasnoće oko isparavajuće linije.

Mogu li koristiti kućni test na trudnoću ako sam primila hCG injekciju (kao što su Profasi, Pregnyl ili Primogonyl)?

Možete, ali biste trebali pričekati 7-14 dana nakon zadnje injekcije, odnosno nakon što izađe iz vašeg sistema. Ako testirate prerano, mogli biste dobiti lažan pozitivan rezultat. Pričekajte 14 dana nakon 10000j i 10 dana nakon 5000j injekcije ili 7 dana nakon 2500j.

Mogu li lijekovi kao što su Clomid, Serophene, Gonal-F, Follistim, Humegon, Pergonal, Repronex ili Fertinex izazvati lažno pozitivan rezultat kod kućnih testova?

Jedini lijek koji može izazvati pozitivan rezultat na trudnoću je onaj koji uključuje hCG.

Mogu li nadomjesci progesterona izazvati pozitivan kućni test na trudnoću?

Ne. Kućni test na trudnoću provjerava samo razinu hCG-a, ne progesterona. To su potpuno različiti hormoni.

Kolika razina hCG-a bi trebala biti?

Zaokruženi prosjek bi bio 25 mlU 10 dana nakon ovulacije, 50 mlU 12 dana nakon ovulacije i 100 mlU 14 dana nakon ovulacije.

Što ako sam uradila test i bio je negativan, ali kada sam pogledala nakon sat ili više vremena - ugledala sam blijedu liniju?

Možda ste trudni i jednostavno niste imali dovoljno visoku razinu hCG-a da bi potaknuli test u okviru uobičajenog vremena, a moguće je i da taj test tako reagira nakon određenog vremena, stoga trebate testirati ponovo kako bi bili sigurni u rezultat. Neke vrste upućuju na isparavajuću liniju, koja se pojavljuje nakon što test odstoji. Općenito govoreći, ne trebate se osloniti na pozitivan rezultat koji se ne pojavljuje u zadanom vremenu iz uputa testa. Sve vrste imaju mogućnost pojavljivanja isparavajuće linije ili kemijske reakcije.

Koji test je točniji: iz urina ili krvi?

Test krvi je točniji, ali nije obavezno osjetljiviji. Puno zavisi o laboratoriju. Kvantitativni test krvi, često zvan beta hCG test, mjeri točne jedinice hCG-a u krvi. To znači da će otkriti čak i najminimalniju razinu. Postoji još jedan tip krvnog testa, nekad zvan kvalitativni hCG. Ovo je test koji jednostavno daje da-ne odgovor na pitanje da li ste trudni. Poput testa iz urina, laboratoriji variraju po rezultatima smatranim pozitivnim testom trudnoće. Uobičajene razine za pozitivan test su 5, 10 i 25 jedinica. Razina ispod 5 smatra se negativnom. Test koji reagira na samo 25 jedinica hCG-a nije osjetljiviji od nekolicine urinskih kućnih testova.

Jesu li testovi u liječničkoj ordinaciji osjetljiviji od kućnih testova?

Obično su isti - očitavaju razinu hCG-a od 15-25 mlU kao pozitivan rezultat. U stvari, obično su to isti testovi, samo slabije upakirani.

Mogu li znati da li se razina hCG duplira ponovnom uporabom kućnog testa na trudnoću i traženjem tamnije linije?

Ne. Možete dobiti tamniju liniju kako trudnoća odmiče, ali kućni testovi nisu dovoljno točni da bi dali cjelovitu sliku. Samo kvantitativni beta hCG test krvi može to pokazati. Najbolje je uraditi test krvi u istom laboratoriju, jer standardi variraju.

Što ako se razine hCG-a ne dupliraju svaka 2-3 dana?

To ne znači da je nešto loše, ali zahtjeva daljnje istraživanje, uključujući rani ultrazvuk (6 tjedana od zadnje menstruacije, 4 tjedna nakon ovulacije). hCG koji sporo raste može biti povezan sa očekujućim pobačajem ili vanmateričnom trudnoćom. Bitna stvar koju treba zapamtiti jest da se srednja razina hCG duplira približno svaka dva dana: od 4-6 tjedana od menstruacije, zatim se duplira svaka 3 dana kada je razina 1600-6000, potom se dupliranje usporava na svaka 4 dana itd. Razina dostiže vrhunac tjedan ili dva prije kraja prvog tromjesečja (14 tjedana od zadnje menstruacije) prije nego počne opadati u drugom tromjesečju.

Ako sam trudna, koliko dugo će moj liječnik pratiti razine hCG-a?

Većina liječnika će uraditi dvije ili tri razine hCG-a da bi potvrdili dupliranje i tada zastati. Većina drugih će stati nakon fetalnog otkucaja srca, jer razine hCG-a variraju uvelike i dupliranje počinje polako opadati. Nakon što se vidi kucanje srca, šanse za pobačaj padaju na 16 posto prije 6 tjedana od zadnje menstruacije, 5 posto nakon 7-9 tjedana, 1-2 posto nakon 11 tjedana.

Imala sam pozitivan kućni test trudnoće, ali dobila sam mjesečnicu. Što se dogodilo?

Jedini način da saznate zasigurno jest uraditi kvantitativan hCG test krvi. Ako ste bili trudni, ali pobacili ranije, još uvijek možete imati nešto hCG-a na prvi dan krvarenja - ali test trebate uraditi što je prije moguće. Također je moguće da ste imali lažno pozitivan test trudnoće, u kojem slučaju trebate nazvati proizvođača i nastojati dobiti svoj novac nazad.

Imam sve simptome trudnoće i dobila sam slabo vidljivu liniju na kućnom testu za trudnoću. Moj kvalitativni (da/ne) hCG test krvi je negativan. Jesam li trudna ili ne?

Može biti da je kvalitativan test krvi manje osjetljiv od kućnog testa na trudnoću, stoga bi bilo dobro uraditi kvantitativan hCG test, koji mjeri točnu razinu hCG-a. Također, budite sigurni da test očitate u vrijeme predloženo na uputama, kako biste se osigurali da ne vidite samo isparavajuću liniju na kućnom testu.

Može li se dobiti pozitivan kućni test sa nižom razinom hCG-a od onoga koji se može otkriti testom prema proizvođaču?

Da. Većina tih testova može detektirati niže razine hCG-a nego što je navedeno.

Mogu li biti trudna, a ne dobiti pozitivan kućni test?

Da. Većina žena će uraditi kućni test u vrijeme kada im mjesečnica kasni nekoliko dana, ali ne rade to svi. Ako sumnjate da ste trudni, trebate otići liječniku za kvantitativan hCG test krvi bez obzira na rezultat koji dobijete na kućnom testu.

Moja beta je 75, a nisam dobila pozitivan kućni test na kojem se navodi da je razina za očitanje 50 ili manja, jesam li dobila krivo očitanje?

Ne obavezno. Testovi bi trebali očitati onoliko koliko je navedeno, ali to se ne događa uvijek. Moguće je da je test izveden nepravilno, da je urin bio previše razrijeđen da bi dao točno očitanje ili test nije bio dobro uskladišten prije upotrebe (testovi koji se smrzavaju, npr. prije će otkazati).

Može li lijek na recept ili lijek na slobodno omesti kućni test na trudnoću?

Lijek neće ni odgoditi pozitivan rezultat, niti će izazvati pozitivan rezultat, osim ako sadržava hCG (Profasi, Pregnyl ili Primogonyl). To uključuje lijekove protiv bolova, antibiotike i sl.

Mogu li oralni kontraceptivi/tablete za kontrolu začeća utjecati na rezultat kućnog testa?

Ne. Trebali biste dobiti točan rezultat i ako ste na oralnim kontraceptivima. Hormoni u tableti ne izazivaju lažno pozitivan ili negativan rezultat.

Mogu li droga ili alkohol utjecati na kućni test?

Droge poput kokaina, marihuane, heroina i alkoholna pića neće izmijeniti rezultat kućnog testa na trudnoću, ali je bolje testirati kada niste pod utjecajem.

Može li infekcija urinarnog trakta izazvati lažno pozitivan rezultat kućnog testa?

Ne. Kućni test na trudnoću detektira hormon hCG-a, ne bioproizvode infekcije. Infekcije ne izazivaju oslobađanje hormona. Najbolje je da liječnik potvrdi trudnoću i tretira infekciju što je prije moguće.

Može li stres izazvati lažno pozitivan rezultat?

Ne.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije