Što nismo znali o srčanom udaru?

Što nismo znali o srčanom udaru?

Što nismo znali o srčanom udaru?
  • Objavljeno: Subota, 25.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Srce radi i tijekom srčanog udara

Tijekom srčanog udara dolazi do prestanka dotoka krvi u srce, zbog čega tkivo počinje odumirati. Kada srce odjednom prestane raditi normalno zbog abnormalnog srčanog ritma, to se naziva zastoj srca. Srčani udar može uzrokovati zastoj srca, ali ne i prestanak rada srca.

Žene češće umiru od srčanog udara

Muškarci ranije imaju povećan rizik od srčanog udara, ali nakon menopauze drastično se povećava rizik kod žena. Statistička istraživanja su pokazala da godišnje oko 10% više žena umire od srčanog udara, u odnosu na muškarce.

Srčani udar je vodeći uzrok smrti u svijetu

Više osoba godišnje umire od srčanog udara nego od svih oblika raka. 1 od 4 žene umire od srčanog udara, dok 1 od njih 30 umire od raka dojke. Srčani udar je postao vodeća prijetnja životu svim ljudima diljem svijeta.

Nakon srčanog udara je dopušteno prakticirati seks

Postoji mit da se nakon srčanog udara najmanje 3 mjeseca ne bi smjelo upuštati u seksualne odnose. To je daleko od istine. Osobe koje su preživjele srčani udar bez straha mogu uživati u seksu kada god se osjećaju spremne za seks. Ako imate bilo kakvih nedoumica, posavjetujte se s liječnikom.

Manjak fizičke aktivnosti je glavni uzročnik srčanog udara

Vodeći uzročnici srčanog udara su pretilost, visok krvni tlak, visoka razina kolesterola, pušenje, dijabetes i manjak fizičke aktivnosti. S obzirom da se povećanjem razine fizičke aktivnosti svi faktori rizika, osim pušenja, mogu ublažiti, manjak fizičke aktivnosti se smatra najvećim faktorom rizika.

Ne morate početi piti crno vino

Stručnjaci preporučuju da muškarci dnevno ne piju više od dva pića, a žena više od jednog pića. To vrijedi za osobe koje već imaju naviku konzumirati alkohol. Osobe, koje ne konzumiraju alkohol, ne trebaju ni počinjati jer alkohol i dalje može imati negativan učinak na zdravlje.

Aspirin smanjuje rizik od nastanka srčanog udara

Jedna dnevna doza aspirina od 81 miligram može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara kod osoba koje imaju povišen rizik, naročito kod onih koje su već pretrpjele srčani udar. Kako biste spriječili idući srčani udar, posavjetujte se s liječnikom oko povećanja doze aspirina.

Mediteranska prehrana za prevenciju srčanog udara

Znanstvenici su u jednom istraživanju otkrili da mediteranska prehrana kod žena može smanjiti rizik od srčanog udara za 29%. Druga istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana ublažava faktore rizika, kao što su visok krvni tlak i kolesterol. Mediteranska prehrana se sastoji od maslinovog ulja, svježeg voća i povrća, krumpira, orašastih plodova i sjemenki. Sadrži malo mesa, a dosta ribe, čime zadovoljava gotovo sve kriterije zdrave prehrane.

Smanjenjem unosa soli se smanjuje rizik od nastanka srčanog udara

Prekomjeran unos soli može povećati krvni tlak i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Dnevno ne bismo trebali unositi više od 1500 miligrama soli. Trebate znati da sol ne unosimo isključivo soljenjem hrane. Jako veliki broj polugotovih i gotovih proizvoda krije visoku razinu soli.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije