Što hrani određene dijelove tijela?

Što hrani određene dijelove tijela?

Što hrani određene  dijelove tijela?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nema sumnje da zdrava prehrana može pomoći cjelokupnom zdravlju. No, kada je u pitanju hrana koja koristi određenim dijelovima tijela, čak i znanost ostaje iznenađena i bez teksta. Naime, postoje namirnice koje podsjećaju na određene dijelove tijela i izuzetno su zdrave za te dijelove tijela. Iako su sve te namirnice dobre za zdravlje cjelokupnog organizma, one ipak najveću korist pokazuju na dijelovima na koje podsjećaju.

Herbalisti su još prije 200 godina biljke uspoređivali s dijelovima tijela i u njima pronalazili ljekovita svojstva. Znanstvenici su to smatrali praznovjerjem jer nisu mogli pronaći dokaze da oblik i boja biljke može pomoći u otkrivanju medicinske svrhe biljaka. Međutim, kako znanost sve više vremena posvećuje istraživanju zdravstvenih koristi pojedinih namirnica, tako se pokazuje kako su drevni herbalisti ipak bili u pravu.

Mrkva za oči

Narežite krišku mrkve i uočit ćete sličnost s očima. Ukoliko krišku mrkve malo bolje pogledate, vidjet ćete kako ima linije koje podsjećaju na šarenicu i zjenicu. Mrkva je bogata vitaminima i antioksidansima. Antioksidansi su neophodni za zdravlje očiju. Također sadrži karotenoid koji se zove beta karoten, a njega tijelo pretvara u vitamin A, koji je ključan za održavanje dobrog vida.

Pripremite smoothie od mrkve za bolji vid!

Vitamin A će pomoći oku da se lakše prilagodi svjetlosnim promjenama. Također će vlažiti oko i na taj način poboljšati oštrinu vida. Redovita konzumacija mrkve će smanjiti rizik od nastanka katarakte i makularne degeneracije koja je vodeći uzrok sljepoće kod starijih osoba.

Orah za mozak

Udubljenja i linije koja se nalaze na orahu podsjećaju na vijuge i brazde mozga. Oblik oraha iznenađujuće podsjeća na oblik mozga. Orah je podijeljen na dva dijela, a mozak na lijevu i desnu hemisferu. Ne iznenađuje činjenica da se orah često naziva "hrana za mozak".

Visoka razina omega 3 masnih kiselina će poboljšati kognitivne funkcije mozga. Naime, njihovim unosom ćete spriječiti hiperaktivnost, depresiju, gubitak pamćenja, poremećaje spavanja i lošu sposobnost rješavanja problema.

Celer za kosti

Duge i nemasne stabljike celera podsjećaju na kosti, a celer je i izrazito važan za zdravlje kostiju. Odličan je izvor fitonutrijenata, minerala i vitamina koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje, a naročito zdravlje kostiju.

Popijte sok od celera za bolje zdravlje i dulji život!

Celer u sebi sadrži 23% silicija koji igra važnu ulogu u izgradnji kostiju, zglobova, čvrstih noktiju i kose. Celer je bogat kalijem koji je vrlo važan za pravilno iskorištavanje kalcija u kostima, čime se poboljšava zdravlje kostiju i sprječavaju prijelomi. Velika razina kalcija u celeru će se pravilno apsorbirati uz pomoć kalija, a kalcij će smanjiti rizik od gubitka koštane mase.

Avokado za maternicu

Pogledate li prepolovljeni avokado, sigurno ćete primijetiti da izgledom podsjeća na maternicu. Avokado je odličan izvor folne kiseline, a utvrđeno je da folna kiselina smanjuje rizik od nastanka cervikalne displazije.

Saznajte kako avokado pomaže u borbi protiv raka!

Avokado može zaštititi zdravlje maternice i grlića maternice. Jedan avokado tjedno će uravnotežiti razinu estrogena u tijelu i smanjiti prekomjernu težinu nakon porođaja, ali i spriječiti rak vrata maternice.

Školjke za testise

Ukoliko pažljivije pogledate školjke, primijetit ćete kako oblikom podsjećaju na testise. Školjke su odličan izvor folne kiseline, cinka, željeza, omega 3 masnih kiselina, proteina i dobrog kolesterola. Odlične su za cjelokupno zdravlje, a naročito za zdravlje testisa.

Konzumiranje školjki će pomoći kod poboljšanja kvalitete spermija, a samim time će pomoći i kod poboljšanja plodnosti. Školjke će potaknuti stvaranje testosterona, smanjit će rizik od nastanka raka prostate i poboljšati zdravlje reproduktivnih organa općenito.

Grejp za grudi

Sličnost okruglastog oblika grejpa ili limuna sa grudima ukazuje da grejp doista ima odličan učinak na njihovo zdravlje. Grejp je odličan izvor vitamina C, limonoida i antioksidansa likopena.

Pripremite smoothie od špinata i grejpa za jačanje imuniteta!

Zbog mnoštva hranjivih tvari, grejp je odličan za smanjenje upalnih stanja, dobar je za kardiovaskularno zdravlje i smanjenje slobodnih radikala koji utječu na stvaranje kancerogenih stanica. Redovita konzumacija grejpa će poboljšati zdravlje grudi i smanjiti rizik od nastanka raka dojke.

Rajčica za srce

Prepolovite rajčicu i vidjet ćete brojne komore koje podsjećaju na strukturu srca. Likopen u rajčicama smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Fitonutrijenti koji se nalaze u rajčici čine tu namirnicu hranom za srce i krvožilni sustav.

Provjerite 10 razloga zbog kojih volimo sok od rajčice!

Svježe rajčice će pomoći da smanjite razinu kolesterola i triglicerida. Osim toga, sastojci rajčice sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka koji su jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti. Ukoliko svježe rajčice pomiješate s maslinovim uljem, ljekovita svojstva rajčice će biti još veća.

Crno vino za krv

Crno vino je bogato antioksidansima i polifenolima, uključujući i resveratrol koji ima odličan učinak na zdravlje krvi. Crno vino je odlično za zdravlje cijelog organizma, a naročito za zdravlje krvi i krvožilnog sustava.

Crno vino će zaštititi krv od štetnih tvari kao što je LDL kolesterol, koji uzrokuje bolesti srca. Sastojci crnog vina će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, koji su povezani s moždanim udarom i bolestima srca.

Đumbir za želudac

Svatko tko je ikada posegnuo za sokom đumbira dok je osjetio bolove u želucu, sigurno se uvjerio u njegova ljekovita svojstva. Korijen đumbir svojim izgledom definitivno podsjeća na oblik želuca, a očito ima i mnoge zdravstvene prednosti za njegovo zdravlje.

Pripremite sokove od đumbira za bolje zdravlje i dulji život!

Đumbir ima antioksidativna svojstva, uklanja grčeve, pomaže kod mučnina, povraćanja i drugih probavnih smetnji. Također je dokazano da đumbir usporava razvijanje stanica raka probavnog sustava.

Slatki krumpir za gušteraču

Duguljasti oblik slatkog krumpira uistinu podsjeća na gušteraču. Gušterača proizvodi enzime koji pomažu probavljanje bjelančevina, masti i proteina. Proizvodi inzulin koji pomaže kod regulacije šećera u krvi, glavnog izvora energije cjelokupnog organizma.

Beta karoteni koji se nalaze u slatkom krumpiru, i to u velikim količinama, poboljšavaju zdravlje gušterače i štite od oštećenja koja mogu nastati pod utjecajem raka ili starenja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije