Unosite li dovoljno željeza?

Unosite li dovoljno željeza?

Unosite li dovoljno željeza?
  • Objavljeno: Srijeda, 27.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Manjak željeza nije uvijek uzrokovan lošim prehrambenim navikama. Neke osobe imaju manjak željeza u tijelu zbog životnog stila, zdravstvenih problema, trudnoće i raznih poremećaja.

Provjerite unosite li previše željeza!

Primjerice, manjak željeza u tijelu može uzrokovati prekomjerno menstrualno krvarenje, veganski tip prehrane ili osobe s poremećajem u apsorpciji željeza. Liječnici ističu da neka stanja povećavaju rizik od nastanka manjka željeza u tijelu.

Koliko željeza vam treba?

  • žene u dobi od 19 do 50 godina - 18mg dnevno
  • žene starije od 51 godinu - 8mg dnevno
  • muškarci stariji od 19 godina - 8mg dnevno
  • trudnice starije od 19 godina - 27mg dnevno
  • dojilje starije od 19 godina - 9mg dnevno

Trudnice

Tijekom trudnoće vašem tijelu treba više željeza, a tu količinu je teško unijeti samo putem prehrane. Redovitim ginekološkim pregledima i savjetovanjima ćete biti upućeni u sve što je potrebno za održavanje zdrave trudnoće pa tako i pravilan unos željeza putem prehrane i suplemenata.

Pripremite smoothie bogat željezom!

Veganska i vegetarijanska prehrana

Vegetarijanci i vegan ne jedu meso (bogat izvor željeza), stoga je potrebno unositi preporučenu količinu putem namirnica biljnog porijekla. Preporučenu količinu željeza je teško dobiti samo putem prehrane ako u nju nisu uključene namirnice životinjskog porijekla pa liječnici vegetarijancima i veganima često preporučaju unos željeza putem suplemenata. Što se tiče preporučenih vrijednosti, vegetarijanci i vegani trebaju unositi čak dvostruko više željeza jer se željezo iz namirnica biljnog porijekla u tijelu ne apsorbira jednako kvalitetno kao iz namirnica životinjskog porijekla.

Poremećaji u apsorpciji željeza

Nedovoljna apsorpcija željeza se najčešće javlja kao posljedica konzumacije premale količine namirnica bogatim željezom. Nedijagnosticirane bolesti probavnog sustava također mogu otežati apsorpciju željeza u tijelu, kao i stanja kao što su pretilost i bolesti krvožilnog sustava, ali i uzimanje antacida. Važno je da se posavjetujete s liječnikom kako bi vaše tijelo dobilo dovoljnu količinu željeza.

Jesu li vam ruke uvijek hladne? Možda vam nedostaje željeza!

Intenzivna tjelovježba

Ako je tjelovježba visokog intenziteta gubit ćete veću količinu željeza putem znojenja. Ako se nakon tjelovježbe osjećate umorno, a ne energično, velika je vjerojatnost da vam nedostaje željeza. Pravilna i ujednačena prehrana je posebno važna za osobe koje svakodnevno vježbaju. Obratite se liječniku ili nutricionistu koji će vas savjetovati o pravilnom unosu željeza prema vašim potrebama i navikama.

Darivanje krvi

Postoje osobe koje često darivaju krv. Uvjet za darivanje krvi je i preporučena razina željeza u krvi. Liječnici ističu da mnoge osobe koje žele darivati krv to ne mogu zbog preniske razine željeza u krvi. Nekoliko dana nakon darivanja krvi potrebno je obratiti posebnu pažnju na unos željeza. Ako niste sigurni u to koliko željeza vam je potrebno, posavjetujte se s liječnikom ili se nakon darivanja krvi posavjetujte sa stručnim osobljem.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije