Što trebate znati o zdravlju i brojevima?

Što trebate znati o zdravlju i brojevima?

Što trebate znati o zdravlju i brojevima?
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Često svoj život gledamo u brojkama. Kilogrami koje pokazuje vaga, stanje na računu u banci i slično. Postoje određene brojke koje se vežu samo za zdravlje, poput težine, razine kolesterola, indeksa tjelesne mase i krvnog tlaka. Koliko su te brojke važne, nismo toliko dobro upoznati.

Postoje brojke koje su nam svima manje poznate, ali nisu i nikada neće biti manje važne. Svjetski zdravstveni stručnjaci ističu da trebamo biti upoznati sa svojim tijelom, voljeti ga i činiti sve što je u našoj moći da ostane zdravo. Donosimo vam brojke koje su važne i na koje trebate obratiti pažnju.

5 - minimalni broj godina koliko trebate održavati istu tjelesnu težinu

Američki znanstvenici su dokazali da žene koje održavaju jednaku tjelesnu težinu imaju jači imunološki sustav koji je ključan u prevenciji raznih bolesti. Razlog nije u potpunosti jasan, ali nagle i česte promjene u težini utječu na proizvodnju bijelih krvnih stanica, onih koje nas štite od bolesti. Česte promjene  u tjelesnoj težini nisu dobre ni za um. Naime, znanstvenici su dokazali da su osobe koje održavaju jednaku tjelesnu težinu godinama zadovoljnije i sretnije.

81- maksimalan opseg struka za žene

Više od ovoga povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Prekomjerna abdominalna mast može uzrokovati štetne hormonalne promjene koje uzrokuju nastanak visokog krvnog tlaka i visoke razine kolesterola. Znanstvenici ističu da ova brojka vrijedi za sve žene, bez obzira na visinu. Pretilost je vodeći uzročnik nastanka bolesti srca, krvnih žila, srčanog udara i dijabetesa tipa 2.

Za muškarce taj broj iznosi 95 cm.

48 - maksimalan broj sati koji treba proći između dviju tjelovježbi

Znanstvenici su ustanovili da ako samo 2 dana niste fizički aktivni, kalorije koje inače sagorijevate postaju zalihe masti. Istraživanje je provedeno na laboratorijskim miševima koji su se udebljali za čak 25% ako je razmak između vježbanja bio veći od 48 sati. Zapamtite da je vježbanje nešto najbolje što možete napraviti za svoje tijelo, ali i um. Koliko god vam se činilo teško vježbati redovito, to je zapravo vrlo jednostavno. Vježbati možete na putu od posla do doma tako da šećete, možete se penjati uz stepenice, plesati uz omiljene pjesme i napraviti nekoliko vježbi snage za koje vam treba samo pod.

22 - minimalan broj kilograma koji čini stisak jedne ruke

Ovo je najbolji pokazatelj ukupnog postotka mišićne mase. Znanstvenici ističu da stisak ruke slabiji od 22 kilograma pokazuje povećani rizik od nastanka osteoporoze. Istraživanja su pokazala da osobe s većim postotkom mišićne mase imaju snažnije kosti i manji rizik od nastanka fraktura kostiju. Uređaj koji mjeri jačinu stiska je dostupan u brojnim teretanama.

60 do 80 -broj otkucaja srca u jednoj minuti tijekom mirovanja

Profesionalni sportaši često imaju manji broj otkucaja srca, ali sve što je ispod 60 otkucaja u minuti može biti znak nepravilnog srčanog ritma ili bolesti štitnjače. Sve što je iznad 100 otkucaja u minuti je znak loše fizičke kondicije. Broj otkucaja izmjerite tako da zauzmete udoban položaj, brojite otkucaje do 10 sekundi i pomnožite sa 6. Ako je broj izvan navedenih granica, obratite se liječniku. Bolesti srca su česte, a veliki broj ljudi ih dosta dugo ne primijeti. Nedijagnosticirane bolesti srca povećavaju rizik od nastanka srčanog udara i prijevremene smrti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije