Alergije

Alergije

Alergije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.05.2018.
  • Broj pregleda: 4.623
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Alergije se javljaju kada imunološki sustav reagira na neku stranu supstancu - poput peludi, pčelinjeg otrova, kućnog ljubimca ili hrane koja ne uzrokuje reakciju kod većine ljudi.
Kategorija: Alergije

Liječenje alergija i lijekovi

Liječenje alergija uključuje:

Izbjegavanje alergena

Liječnik će vam pomoći da poduzmete korake kako biste identificirali i izbjegli aktiviranje alergijske reakcije. Ovo je općenito najvažniji korak u sprječavanju alergijskih reakcija i smanjenju simptoma.

Lijekovi

Ovisno o vrsti alergije, lijekovi mogu pomoći smanjiti reakcije imunološkog sustava i ublažiti simptome. Liječnik može predložiti lijekove bez recepta ili lijekove na recept u obliku tableta, nazalnih sprejeva ili kapi za oči.

Imunoterapija

Za teške alergije ili alergije kojima liječenje ne pomaže, liječnik može preporučiti alergijsku imunoterapiju. Ovaj tretman uključuje ubrizgavanje niza pročišćenih ekstrakata alergena koji se obično daju u razdoblju od nekoliko godina.

Drugi oblik imunoterapije je tableta koja se stavlja ispod jezika (sublingvalno) dok se ne otopi. Sublingvalni lijekovi se koriste za liječenje alergija na peludd.

Epinefrin u hitnim slučajevima

Ako imate ozbiljnu alergiju, možda ćete morati nositi dozu adrenalina za hitne slučajeve. S obzirom na teške alergijske reakcije, epinefrin može ublažiti simptome dok ne dobijete pomoć liječnika.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!