Idiopatska plućna fibroza

Idiopatska plućna fibroza

Idiopatska plućna fibroza
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Idiopatska plućna fibroza (IPF) je dugotrajna napredujuća bolest pluća nepoznata uzroka, obilježena upalom i umnožavanjem vezivnog tkiva.
Kategorija: Dišni sustav

Komplikacije

Moguće komplikacije tijeka i liječenja idiopatske plućne fibroze su:
- nuspojave lijekova
- plućno srce (zatajenje srca zbog povišenog tlaka u plućima)
- pneumotoraks (pucanje plućne ovojnice)
- infekcije
- karcinom
- tromboembolija (začepljenje krvnih žila ugrušcima)

IPF i karcinom pluća

Više studija pokazalo je veću incidenciju karcinoma pluća kod pacijenata oboljelih od idiopatske plućne fibroze (9.8-38%) u usporedbi s kontrolnom skupinom (2-6.4%). Sličan trend zapažen je i kod drugih bolesti koje pogađaju plućni intersticij kao što je sistemska skleroza, sarkodiza i profesionalne bolesti.
Nastanak karcinoma pluća kod pacijenata s IPF još uvijek je nejasan. Nedavni napredak molekularne i stanične biologije otkrio je moguću povezanost između nekoliko tipova upalnih stanica koja nastaje nakon početka promjena u plućima IPF bolesnika. Najčešći tip karcinoma povezanog s IPF jest adenokarcinom, a učestalije se javlja ako su bolesnici pušači, izloženi metalnoj prašini, starije dobi i muškog spola.

Utjecaj bolesti na životni stil

Mnogi bolesnici s IPF, osobito ni u ranim stadijima bolesti, dobro odgovaraju na liječenje lijekovima te mogu nastaviti provoditi gotovo sve aktivnosti u svakodnevnom životu, uključujući i nastavak rada. Neki pacijenti u kasnijim stadijima će morati sa sobom nositi kisik. Zdrava prehrana i redovna tjelesna aktivnost u skladu s mogućnostima je obavezna. Potrebno je dovoljno se odmarati, prestati s pušenjem te izbjegavati zadimljene prostore.

Trudnoća predstavlja povećan napor za dišni sustav pa se uglavnom ne preporučuje.

Kao i kod svih dugotrajnih, kroničnih, bolesti, potrebna je potpora i emocionalno savjetovanje.

Prognoza

Tijek IPF je nepredvidiv. Kod nekih bolesnika je nastup brz i dovodi do smrti za nekoliko mjeseci, dok kod drugih bolest može trajati tijekom više godina s postupnim pogoršanjem ili stabilizacijom nakon početnog pogoršanja. Srednje vrijeme preživljavanja nakon nastupa simptoma je u starijoj dobi 3-5 godina. Bolje prognoza je povezana s mlađom dobi bolesnika, ženskim spolom, kraćim trajanjem simptoma, manje opsežnim promjenama tkiva, blažim promjenama na rendgenskoj snimci, povećanoj količini limfocita u bronhalnom ispirku.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!