Enkopreza

Enkopreza

Enkopreza
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ako dijete često vrši nuždu u gaćice ili na neprikladnim mjestima nakon što nauči ići na wc, pati od enkopreze.
Kategorija: Dječje bolesti

Što je enkopreza?

Ako dijete često vrši nuždu u gaćice ili na neprikladnim mjestima nakon što nauči ići na wc, pati od enkopreze.

Enkoprezu koja se javlja kod djeteta koje se već odviknulo od pelena treba promatrati kao simptom nekog problema, a ne sporog razvoja. Često počinje kao posljedica emotivnog poremećaja u životu djeteta, na primjer dolaska malog brace ili seke, razvoda roditelja, preseljenja i gubitka kontakta s prijateljima ili razdvojenosti roditelja. Shvaćenu na ovaj način, enkoprezu ne treba nikad kažnjavati ili ismijavati. Povremeno djeca uporno vrše nuždu u gaće od djetinjstva nadalje. To može biti reakcija na pretjerano brižno ili pretjerano autoritativno odvikavanje od pelena, što je nešto čemu se silno protivim.

Kod djeteta od 4 ili 5 godina, uobičajen uzrok enkopreze jest kroničan zatvor.

Zadržavanje stolice, odbijanje defekacije, što dovodi do zatvora, također može biti čimbenik. I to može biti posljedica roditeljskog inzistiranja da dijete red vrši nuždu u kahlicu. Enkopreza nije ozbiljan problem i ne smijete optužiti svoje dijete. Prvo pogledajte sebe.

Iz knjige dr. Miriam Stoppard "Zdravlje za cijelu obitelj"

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!