Šarlah

Šarlah

Šarlah
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Šarlah je bolest koja se manifestira kao osip koji pokriva većinu tijela i jezika, a obično dolazi uz visoku temperaturu. Najčešći izvor šarlaha je jedan od oblika bakterijske infekcije poznate kao streptokokne angine. Šarlah je gotovo uvijek u pratnji upale grla i drugih znakova i simptoma tipične streptokokne infekcije grla.
Kategorija: Dječje bolesti

Uzroci šarlaha

Bakterija pod nazivom Streptococcus pyogenes, ili grupa beta hemolitičkih streptokoka, izaziva šarlah. To je ista bakterijska infekcija koja uzrokuje streptokoknu upalu grla, ali soj bakterija koje uzrokuju šarlah otpuštaju toksine koji proizvode osip i crvenilo jezika.

Kako se infekcija širi

Streptokokne bakterije koje uzrokuju šarlah šire se putem tekućine iz usta i nosa. Ukoliko zaražena osoba kašlje ili kiše, bakterije mogu ostati u zraku, ili bakterije mogu biti prisutne na stvarima osobe poput staklene čaše ili kvake. Ako ste u blizini zaražene osobe, možete udisati bakterije u zraku. Ako dodirnete nešto što pripada zaraženoj osobi i kontaminirano je, a zatim dodirnete nos ili usta, možete pokupiti bakterije.

Razdoblje inkubacije je obično dva do četiri dana. Ako se šarlah ne liječi, osoba može biti zarazna nekoliko tjedana, čak i nakon same bolesti. A netko može nositi bakterije streptokokne groznice bez da se razboli. Stoga, teško je znati ako ste bili izloženi.

Bakterije streptokoka također mogu kontaminirati hranu, a posebno mlijeko, ali ovaj način prijenosa nije tako čest.

Rijetki uzroci šarlaha

Rijetki uzroci šarlaha su drugi sojevi Streptococcus pyogenes povezani s infekcijom kože (impetigo) ili infekcijom maternice tijekom poroda. Ovi slučajevi rezultiraju karakterističnom groznicom, osipom i drugim znakovima i simptomima povezanih sa šarlahom, ali ne i onih koji su povezani s infekcijom grla.

Čimbenici rizika šarlaha​

Djeca od 5 do 15 godina starosti češće obolijevaju nego ostali.

Streptokokne bakterije se prenose lakše među ljudima u bliskom kontaktu. Ako dijete nosi bakterije, bolest se može lako širiti među članovima obitelji ili u školi.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!