Šarlah

Šarlah

Šarlah
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Šarlah je bolest koja se manifestira kao osip koji pokriva većinu tijela i jezika, a obično dolazi uz visoku temperaturu. Najčešći izvor šarlaha je jedan od oblika bakterijske infekcije poznate kao streptokokne angine. Šarlah je gotovo uvijek u pratnji upale grla i drugih znakova i simptoma tipične streptokokne infekcije grla.
Kategorija: Dječje bolesti

Testovi i dijagnoza šarlaha

Vaš liječnik će utvrditi uzrok grlobolje, osipa i drugih simptoma. On ili ona će:

  • pogledati stanje djetetova grla, krajnika i jezik
  • opipati vrat kao bi odredio jesu li limfni čvorovi povećani
  • procijeniti izgled i teksturu osip


Ako vaš liječnik posumnja na streptokok kao uzrok bolesti djeteta, napravit će bris grla. Testovi za streptokokne bakterije su važni jer brojna stanja mogu uzrokovati znakove i simptome šarlaha, a ove bolesti mogu zahtijevati različite tretmane. Ako nema streptokokne bakterije, neki drugi faktor je uzrok bolesti.

Vaš liječnik može naručiti jedan ili više sljedećih laboratorijskih testova:

Bris grla
Iako je ovo vrlo pouzdan test, rezultati se mogu čekati i dva dana.

Brzi test antigena
Vaš liječnik može naložiti brzi test antigena kojim se mogu otkriti strani proteini (antigene) koji su povezani sa streptokoknom infekcijom. Ovaj test može biti dovršen tijekom posjete liječniku, ali je manje pouzdan nego bris grla. Ukoliko je brzi test antigena negativan, liječnik će vjerojatno naručiti bris grla kako bi se osigurala točna dijagnoza.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!