Gonokokna infekcija - gonoreja

Gonokokna infekcija - gonoreja

Gonokokna infekcija - gonoreja
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Gonoreja je akutna infektivna bolest koja zahvaća prije svega sluznicu uretre, vrata maternice, rektuma, ždrijela i oka. Za razliku od većine spolno prenosivih bolesti, pogađa u prvom redu muškarce. Očituje se jakim pečenjem pri mokrenju, mutnom mokraćom, jakim bolovima i gnojnim iscjetkom.
Kategorija: Infekcije

Liječenje gonoreje

Odlučujući značaj u prekidu prirodnog tijeka i nastanka komplikacija gonokokne infekcije igra rana dijagnostika i rano liječenje. U liječenju gonokokne infekcije primjenjuje se antibiotska terapija u obliku kapsula, tableta ili injekcije. Uobičajena je "single shot" terapija: jednokratna primjena visoke doze penicilina od 2.4 Mio IE (Penilicillin G) ili spektinomycina (Trobicin) u dozi od 2 g. Kod rezistentne infekcije ili penicilinske preosjetljivosti primjenjuje se ceftriakson (Rocephin, Lendacin), također kao single-shot u dozi od 125 mg. Nužno je liječenje partnera, a preporuka je načiniti kontrolne briseve u oba partnera, prvo tjedan dana i potom 6 tjedana po završetku terapije. Nepravilno liječenje ili izostanak liječenja ima slične posljedice kod oba spola: u muškaraca neprohodnost sjemevoda, a u žena neprohodnost jajovoda. Kao posljedica se može javiti neplodnost.

Alternativne mogućnosti

U liječenju gonokokne infekcije nema alternativnih mogućnosti. Nepravilno liječenje ili izostanak antibiotske terapije mogu imati previsoku cijenu za oba partnera. Kako se u liječenju koriste visoke doze antibiotika, obratite pozornost na prehranu, i regeneraciju vaginalne flore. Kao i uvijek kod antibiotskog liječenja, preporučuje se povećati unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika (kiseli kupus, kiselo zelje, LGG jogurt, acidofil) i smanjiti, odnosno izostaviti unos rafiniranih šećera i ugljikohidrata. Uzimajte dobre multivitaminske preparate. Izbjegavajte kemijske iritanse, nošenje hulahopki ili tanga gaćica. Ne koristite tampone. Nastavite održavati vaginalnu sluznicu zdravom uz siguran i zaštićeni spolni odnos.

www.poliklinikazdravlje.com

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!