Toksični šok sindrom

Toksični šok sindrom

Toksični šok sindrom
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Toksični šok sindrom (TŠS) opisan je 1978. godine kao bolest koja zahvaća više sustava organizma djece, a kao uzročnik je nađena bakterija Staphylococcus aureus. Godine 1980. TŠS se počinje javljati epidemijski kod mladih bjelkinja s početkom za vrijeme menstruacije. U rodnici bolesnica nađen je opet Staphylococcus aureus.
Kategorija: Infekcije

Definicija toksičnog šok sindroma

Toksični šok sindrom (TŠS) opisan je 1978. godine kao bolest koja zahvaća više sustava organizma djece, a kao uzročnik je nađena bakterija Staphylococcus aureus. Godine 1980. TŠS se počinje javljati epidemijski kod mladih bjelkinja s početkom za vrijeme menstruacije. U rodnici bolesnica nađen je opet Staphylococcus aureus. TŠS je bio povezan s uvođenjem nekih vrsta jako upijajućih (hiperapsorbilnih) tampona. Javna edukacija i povlačenje hiperapsorbilnih tampona u američkim trgovinama rezultirali su značajnim smanjenjem broja prijavljenih slučajeva TŠS-a.

Uzročnik toksičnog šok sindroma​

Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) je gram-pozitivna kuglasta bakterija. Nakon dijelejenja stanica one ostaju međusobno povezane pa otuda ime roda (prema grčkom staphyle = grozd i coccus = zrno); fakultativni su anaerobi. Prirodno prebivalište S. aureus je tjelesna površina čovjeka, brojnih drugih sisavaca i ptica. Osim na koži može se naći i na sluznicama kao prolazna flora. Prisutan je u prašini i na predmetima opće uporabe, a mogu se naći u mlijeku i drugim prehrambenim proizvodima, kamo najčešće dospiju s ruku čovjeka. Staphylococcus aureus izlučuje niz enzima i otrova, tzv. egzotoksina koji sudjeluju u nastanku infekcija. Egzotoksin koji se naziva TSS1 (prema engleskom nazivu "toxic shock syndrom toxin") uzrokuje toksični šok sindrom. Sindrom toksičnog šoka može nastati kod bilo koje infekcije izazvane sojem zlatnog stafilokoka koji izlučuje ovaj toksin.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!