Obična prehlada

Obična prehlada

Obična prehlada
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Obična prehlada je izrazito česta bolest. Veliki broj raznih virusa može uzrokovati infekciju, a imunitet nakon preboljele bolesti je nepotpun pa su česte infekcije istim tipom virusa.
Kategorija: Infekcije

Profilaksa

Intranazalna upotreba alfa2interferona u ograničenoj populaciji smanjuje učestalost obične prehlade i širenje virusa. Ipak s obzirom na dobru prognozu bolesti i nuspojave profilaktičke primjene interferona, kao i njegovu cijenu takva je profilaksa izrazito nepraktična.

Terapija obične prehlade

Toplo, ugodno okruženje uz mjere prevencije direktnog širenja bolesti je preporučljivo. Ukoliko su jače izraženi opći simptomi upale ili je povišena temperatura potreban je odmor kod kuće.
Dekongestija nosne sluznice ukapavanjem kapi za nos je preporučljiva, posebno ukoliko je došlo do upale uha.
Česta je upotreba analgetika i antipiretika, ali dobrobit njihove primjene je upitna, osim za obaranje povišene temperature, koja kod obične prehlade u pravilu nije ni povišena. U nekim slučajevima acetilsalicilna kiselina (Aspirin) povećava širenje virusa uz samo malo simptomatsko poboljšanje.
Velike količine vitamina C i limunovog soka su popularni načini liječenja, ali korist njihove primjene nije znanstveno dokazana.
Najvažnija stavka u liječenju obične prehlade je NEDJELOTVORNOST ANTIBIOTIKA na virusne infekcije. Antibiotici su prihvatljivi samo u slučaju dokazane sekundarne bakterijske infekcije (otitis, sinusitis). Upotreba antibiotika kao profilakse bakterijskih infekcija smanjuje pojavu bakterijskih komplikacija samo u 1 - 2% ljudi, što nije statistički značajno. Bespotrebno je izlagati veliki broj ljudi riziku i cijeni česte upotrebe antibiotika, kada su oni potpuno nepotrebni.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!