Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog pritiska na nervus medianus unutar karpalnog tunela. Bilo kakav događaj koji smanjuje kapacitet samog tunela može uzrokovati simptome.
Kategorija: Kosti

Kako nastaje sindrom karpalnog tunela?

Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog pritiska na nervus medianus unutar karpalnog tunela. Bilo kakav događaj koji smanjuje kapacitet samog tunela može uzrokovati simptome. Pritisak lig.carpum volare, koji čini krov tunela često je odlučujući činilac u nastanku simptoma. Također, edem, infekcije, trauma, tumori, pretilost, diabetes mellitus, Reynaudov sindrom i dr. su neki od mogućih uzročnika.

Rizični faktori za nastanak sindroma karpalnog tunela​

Najčešći traumatski faktor koji uzrokuje bolest su ponavljajući pokreti šake pri radu. Daktilografi i ljudi koji dosta rade s tipkovnicom i mišem su najnoviji u nizu zaposlenja koji su rizični za nastanak bolesti. Kod radnika na strojevima koji vibriraju dokazana je degeneracija vezivnog tkiva nastala uslijed stresa pri radu, zbog čega je kod njih uslijedila pojava "idiopatskog" sindroma karpalnog tunela.U anamnezi oboljelih često je zaposlenje optuženo kao činitelj pri nastanku bolesti.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!