De Quervainova bolest

De Quervainova bolest

De Quervainova bolest
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
De Quervainova bolest je bolno stanje koje nastaje kao posljedica iritacije tetiva i tetivnih ovojnica dugog mišića odmicača palca i kratkog mišića ispružača palca u području ručnog zgloba neposredno ispod baze palca. Riječ je o tetivama mišića koji sudjeluju u pokretu kojim palac odmičemo od dlana i na stranu kao kod autostopiranja.
Kategorija: Kosti

Anatomske osobitosti

Na stražnjoj (dorzalnoj) strani korijena šake nalazi se vezivna traka (lat. retinaculum musculorum extensorum) koja oblikuje šest koštano-fibroznih kanala. Kroz te kanale prolaze tetive mišića ispružača prstiju obavijene sluznim vrećama. Kroz prvi od tih šest kanala prolaze tetiva dugog mišića odmicača palca (lat. m. abductor pollicis longus) te tetiva kratkog mišića ispružača palca (lat. m. extensor pollicis longus).

Definicija De Quervainove bolesti

De Quervainova bolest je bolno stanje koje nastaje kao posljedica iritacije tetiva i tetivnih ovojnica dugog mišića odmicača palca i kratkog mišića ispružača palca u području ručnog zgloba neposredno ispod baze palca. Riječ je o tetivama mišića koji sudjeluju u pokretu kojim palac odmičemo od dlana i na stranu kao kod autostopiranja. Bolest je dobila ime po švicarskom kirurgu Fritzu de Quervainu koji je 1895. prvi opisao simptome te bolesti.

Uzroci nastanka De Quervainove bolesti

De Quervainovu bolest ubrajamo u skupinu sindroma prenaprezanja (engl. overuse injuries) jer se razvija kao posljedica mnogobrojnih ponavljanja istovrsnih pokreta koji rezultiraju mikrooštećenjem te posljedičnim zadebljanjem tetiva i njihovih ovojnica. Najčešće je riječ o pokretima pomicanja šake u stranu prema malom prstu (ulnarna devijacija) uz naglašeno korištenje palca.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!