Rak kostiju

Rak kostiju

Rak kostiju
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Točan uzrok nastanka raka kostiju je još uvijek nepoznat. Međutim, rizični faktori (koji povećavaju vjerojatnost nastanka raka) postoje.
Kategorija: Kosti

Simptomi raka kostiju

Najčešći znakovi bolesti uključuju bol i/ili otekline u područjima oko kostiju koji s vremenom ne prestaju. Moguća je i manifestacija u obliku patološkog prijeloma. Bol se može pojačavati tijekom noći ili prilikom fizičke aktivnosti. S vremenom se pojavljuju drugi simptomi: umor, temperatura, mršavljenje i anemija. Međutim, nijedan od ovih simptoma nisu siguran znak raka. Mogu biti uzrokovani nekim drugim, manje ozbiljnim zdravstvenim stanjem te se je neophodno konzultirati sa svojim liječnikom.

Vrste primarnih tumora kostiju

Primarni rak kostiju je rak koji se razvija u stanicama kostiju.

Vrste primarnih raka kostiju su:

Osteosarkom: najčešći oblik raka kostiju. Najviše zahvaća mlade između 10 i 25 godina života, u razdoblju kada kosti intenzivno rastu te pogađa više muškarce nego žene. Kod djece i adolescenata najčešće se pojavljuje pri kraju dugih kostiju ruku i nogu, posebice u području oko koljena. Simptomi, kao i mogućnosti izlječenja, kod djece i odraslih su jednaki. U trenutku dijagnosticiranja 15-20% pacijenata ima uočljive metastaze na plućima ili ostalim kostima. U SAD-u godišnje se dijagnosticira oko 400 novih slučajeva osteosarkoma.

Ewingov sarkom: razvija se u nezrelom (primitivnom) živčanom tkivu u koštanoj srži.

maligni fibrozni histiocitom (malignant fibrous histiocytoma), sarkom mekog tkiva, vrlo rijetko se razvija u kosti. Može se javiti kao posljedica zračenja. Primjenjuje se isti način liječenja kao kod osteosarkoma i čini se da ima sličan odgovor na terapiju.

Vrsta raka

Podrijetlo stanica/tkiva

Uobičajena lokacija

Starost

Osteosarkom

Osteoid

Koljena, bedra, nadlaktice

10-25

Hondrosarkom

Hrskavica

Zdjelica, bedra, ramena

50-60

Ewingov sarkom

Nezrelo živčano tkivo (obično u koštanoj srži)

Zdjelica, bedra, rebra, ruke

10-20

Osteosarkom i Ewingov sarkom se najčešće pojavljuju kod djece i mlađih osoba do 25 godina, a hondrosarkom se najčešće pojavljuje kod starijih osoba.

Sekundarni rak kostiju je rak koji se je proširio na kosti iz nekih drugih dijelova tijela (npr. dojke, pluća, crijeva).

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!