Teniski lakat

Teniski lakat

Teniski lakat
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Teniski lakat je bolno stanje u području lakta koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste. Ti mišići su smješteni na vanjskoj strani podlaktice i spojeni su tetivom na donji vanjski dio dio nadlaktične kosti koji se zove lateralni epikondil.
Kategorija: Kosti

Definicija teniskog lakta

Teniski lakat je bolno stanje u području lakta koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste. Ti mišići su smješteni na vanjskoj strani podlaktice i spojeni su tetivom na donji vanjski dio dio nadlaktične kosti koji se zove lateralni epikondil. Na tom hvatištu tetiva nastaju degenerativne i upalne promjene koje uzrokuju teniski lakat, a koji se medicinskom terminologijom naziva i lateralni epikondilitis.

Uzroci takvih oštećenja tetive najčešće su kronični podražaji zbog učestalih i ponavljanih pokreta ruke vezanih uz određena zanimanja ili sport. Uzrok također može biti i jednokratna trauma, npr. kod nošenja vrlo teškog tereta. Tako se teniski lakat najčešće viđa kao profesionalna bolest u vodoinstalatera, ličioca, stolara, vrtlara, osoba koje rade na kompjutoru, daktilografa, nekih muzičara, npr. violinista, dakle u osoba s učestalom uporabom mišića podlaktice.
Također se susreće u sportaša koji se služe reketom. Smatra se da oko 30% tenisača u određeno vrijeme svoje karijere razvije teniski lakat. Zahvaća podjednako muškarce i žene i u 75% slučajeva se javlja na dominantnoj ruci (desna kod dešnjaka).

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!