Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog pritiska na nervus medianus unutar karpalnog tunela. Bilo kakav događaj koji smanjuje kapacitet samog tunela može uzrokovati simptome.
Kategorija: Kosti

Simptomi sindroma karpalnog tunela​

Bolest najčešće počinje noćnim parestezijama u području inervacije živca nervusa medianusa. Pacijent se budi nekoliko sati nakon odlaska na počinak sa trnjenjem, žarenjem ili mravinjanjem, najčešće u području srednjeg prsta, potom i prva dva prsta s unutrašnje strane šake. U težim i uznapredovalim slučajevima, parestezije idu duž cijele šake sve do lakta, te se pojavljuju i danju. Ukoliko se uzrok bolesti ne svlada, bolest napreduje prema parezi živca, koja uzrokuje atrofiju mišića inerviranih od strane n.medianus.

Dijagnoza sindroma karpalnog tunela​

Dijagnoza nije teška, a potvrđuje se različitim neurološkim testovima te magnetskom rezonancom (NMR), koja je danas dijagnostička metoda izbora za definitivnu potvrdu dijagnoze.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!