Teniski lakat

Teniski lakat

Teniski lakat
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Teniski lakat je bolno stanje u području lakta koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste. Ti mišići su smješteni na vanjskoj strani podlaktice i spojeni su tetivom na donji vanjski dio dio nadlaktične kosti koji se zove lateralni epikondil.
Kategorija: Kosti

Dijagnoza i liječenje teniskog lakta

Dijagnoza ovih bolnih stanja se postavlja na temelju liječničkog pregleda i utvrđivanja bolnih mjesta na lakatnom zglobu, kao i na temelju podataka o zanimanju i sportskim aktivnostima bolesnika. Radiografski nalaz zgloba lakta je najčešće uredan.

Liječenje je potrebno započeti što prije. Dok traju bolovi važan je odmor i pošteda od radnih i sportskih aktivnosti. Primjenjuju se ledeni oblozi te lijekovi za suzbijanje boli i upale. Na zahvaćenoj ruci može se nositi tzv. ortoza, koja ručni zglob drži u takvom položaju da je zahvaćena tetiva u laktu oslobođena napetosti, a prsti i lakat su potpuno pokretni. U težim slučajeima se mogu kratkotrajno primjeniti injekcije kortikosteroida na samom mjestu upale.

Kada se smanji bol, treba započeti s vježbama istezanja i jačanja zahvaćenih mišića, koje treba nastaviti i kada prestane bol uz postepeno pojačavanje fizičkih aktivnosti. Za suzbijanje upale kod teniskog lakta koristi se i fizikalna terapija: elektroterapija, magnetoterapija, ultrazvuk.
Liječenje obično traje tjednima, a ponekad i mjesecima. Ako se nakon duljeg liječenja ne postignu zadovoljavajući rezultati ili ako se bolne epizode ponavljaju, primjenjuje se kirurško liječenje kojim se odstranjuje oštećeno tkivo na mišićno-tetivnim strukturama.

I kod teniskog lakta važne su mjere prevencije kako bi se spriječile ponovne epizode. Ako se aktivnosti koje su dovele do teniskog lakta moraju odvijati, potrebno je barem 5 do 10 minuta „zagrijati" ruku blagim pokretima i istezanjem prije započinjanja aktivnosti. Također je potrebno često odmarati ruku. Redovito treba provoditi vježbe istezanja i jačanja mišića.

www.mojdoktor.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!