Apsces

Apsces

Apsces
  • Objavljeno: Petak, 11.05.2018.
  • Broj pregleda: 173.435
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Apsces kože se često pojavljuje kao natečena, gnojem ispunjena kvržica ispod površine kože ili može izgledati više kao otvorena rana na koži.
Kategorija: Koža

Liječenje apscesa

Apscesi se mogu liječiti antibioticima, operacijom ili uklanjanjem gnoja. Tretman će ovisit o vrsti apscesa koji imate i koliko je velik.

Tretiranje kožnog apscesa

Ako imate kožni apsces, vjerojatno će vam liječnik propisati antibiotike. Ako je apsces mali, antibiotici će možda biti jedini način liječenja.

Međutim, u većini slučajeva, antibiotici sami neće biti dovoljni za liječenje kožnog apscesa. Obično je potrebno očistiti gnoj iz apscesa.

Ako se gnoj ne očisti, apsces može postati veći i ispuniti se gnojem dok ne prsne, što može biti vrlo bolno.

Incizija i drenaža

Ako je potrebno očistiti gnoj, vjerojatno ćete imati malu operaciju pod anestezijom. Anestetik koji se koristi ovisit će o veličini i težini kožnog apscesa. Možete dobiti lokalnu (bit ćete budni, ali područje apscesa će utrnuti) ili opću anesteziju.

Vaš kirurg će napraviti rez kako bi omogućio da gnoj iscuri van. Može isto tako uzeti uzorak za ispitivanje da bi potvrdili bakterije koje uzrokuju infekcije. Nakon što se gnoj očisti, kirurg će očistiti ranu koju je ostavio apsces pomoću fiziološke otopine ili antiseptika.

Apsces će ostati otvoren, tako da se gnoj može drenirati. Nakon što postupak završi, rana treba zacijeliti za oko 14 dana. Ovo može ostaviti mali ožiljak.

Liječenje unutarnjeg apscesa

Kao i kod kožnog apscesa, prva vrsta liječenja apscesa koji se nalazi unutar tijela bit će antibiotici kako bi pomogli u borbi protiv infekcije.

Zatim će vam trebati operacija kako bi se apsces očistio od gnoja. Kako će to biti učinjeno ovisit će o veličini apscesa i gdje se nalazi.

Incizija i drenaža

Ako je unutarnji apsces mali, kirurg će moći očistiti gnoj tankom iglom. Ovisno o tome gdje je apsces, bit će potrebna lokalna ili opća anestezija.

Tijekom postupka drenaže, ultrazvuk može pomoći kirurgu da uvede iglu na pravo mjesto. Nakon što je igla unutra, gnoj će biti izvučen.
Međutim, ako je unutarnji apsces prevelik ili ako igla ne može ukloniti sav gnoj, možda će vam biti potreban drugi oblik kirurgije.

Vaš kirurg može napraviti rez u koži iznad apscesa i umetnuti plastičnu cijev u apsces. Cijev omogućava da gnoj izađe van i ostaje sve dok gnoj nije uklonjen. Može se dati lokalna ili opća anestezija za ovaj postupak.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!