Apsces

Apsces

Apsces
  • Objavljeno: Petak, 11.05.2018.
  • Broj pregleda: 173.619
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Apsces kože se često pojavljuje kao natečena, gnojem ispunjena kvržica ispod površine kože ili može izgledati više kao otvorena rana na koži.
Kategorija: Koža

Uzroci apscesa

Većina apscesa uzrokuje bakterijske infekcije.

Kako bakterije uzrokuju apsces?

Kada bakterije uđu u vaše tijelo, imunološki sustav pokušava ih odbiti slanjem bijelih krvnih stanica na zahvaćeno područje. Kada bijele krvne stanice napadaju bakterije, neka od tkiva na mjestu infekcije umiru, uzrokujući formiranje šupljine.

Šupljina se ispunjava gnojem i formira se apsces. Gnoj sadrži mješavinu mrtvog tkiva, bijelih krvnih stanica i bakterija. Apsces može biti veći i bolniji kako se zaraza nastavlja i kako se stvara više gnoja.

Uzroci apscesa kože

Bakterije mogu izazvati apsces kože kada dođu ispod površine kože. Mogu se pojaviti ako imate manje rane na koži.

Čirevi su najčešći tip kožnog apscesa, a pojavljuju se kada bakterija uđu primjerice u korijen dlake na koži.

U većini slučajeva, apscesi kože nisu znak drugih zdravstvenih problema.

Međutim, vjerojatno će se kožni apsces pojaviti ako imate dijabetes. To je zato što dijabetes može uzrokovati oštećenje živaca, zbog čega se ne osjećaju manje posjekotine i ogrebotine na koži. Bakterije mogu onda upasti vašu kožu i izazvati apsces.

Uzroci unutarnjeg apscesa

Apsces se može pojaviti unutar tijela kada se bakterije prošire iz postojećih infekcija. Apsces pluća može biti uzrokovan bakterijskom infekcijom koja je već prisutna u plućima, kao što je upala pluća (upala tkiva u plućima).

Bakterije se također mogu proširiti iz drugih područja vašeg tijela kroz krvotok. Na primjer, upala pluća može uzrokovati apsces u mozgu, ako bakterije putem krvotoka dođu u mozak.

Međutim, unutarnji apscesi poput ovih su vrlo rijetki. Pojavljuju se kod ljudi koji su skloni zdravstvenim problema (kao što je apsces mozga koji se razvija nakon teške rane glave). Unutarnji apscesi se isto tako ponekad mogu razviti u osoba s oštećenim imunološkim sustavom, kao što su oboljeli od HIV-a, odnosno AIDS-a, ili oni koji primaju kemoterapiju za liječenje raka.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!