Oniholiza - odvajanje nokta od podloge

Oniholiza - odvajanje nokta od podloge

Oniholiza - odvajanje nokta od podloge
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.06.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Oniholiza je poremećaj kod kojeg se nokat spontano odvaja od podloge. Proces obično počinje od slobodnog ruba i napreduje prema korijenu nokta, rijetko je obrnuto.
Kategorija: Koža

Liječenje oniholize

Liječenje se provodi ovisno o stanju koje je uzrokovalo oniholizu - liječi se osnovna bolest. Prehrana treba biti raznovrsna i sadržavati sve potrebne minerale i vitamine, osobito kalcij. Promjene obično nisu trajne, ali su potrebni mjeseci da se riješe.

Odvojene nokte je potrebno odrezati blizu hvatišta. Odvojeni nokat se neće ponovno vratiti na svoje mjesto već je potrebno čekati da naraste novi nokat, a za to je potrebno 4-6 mjesec i prstima na ruci, a dvostruko duže nožnim prstima.
Ukoliko se oniholiza ne liječi, u nekim slučajevima, osobito upalnim, mogu nastati ožiljci ležišta nokta koji kasnije remete njegov normalan rast.

Ako se ne radi o infekciji, može se dati injekcija kortikosteroida u korijen nokta svako 4 tjedna, ukupno 4-6 puta. Kako je riječ o bolnom postupku potrebno je dati lokalni anestetik. Nastavak ovakvog liječenja ovisi o tome je li se bolest povukla ili se nokti nastavljaju odvajati nakon završetka terapije. Primjena koritkosteroidnih masti je mnogo manje učinkovita. Postojanje gljivične infekcije najčešće osim lokalnih lijekova zahtijeva i uzimanje tableta.

Prehrana bogata karotenom dokazano poboljšava stanje noktiju.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!