Duboka venska tromboza

Duboka venska tromboza

Duboka venska tromboza
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Znakovi i simptomi duboke venske tromboze povezani su sa stupnjem opstrukcije venskog protoka te upalom stijenke krvne žile, ali nijedan fizikalni nalaz ili kombinacija simptoma i znakova nisu dovoljno pouzdani za postavljenje dijagnoze, jer DVT može biti i asimptomatska.

Što je duboka venska tromboza?

Flebotromboza je trombotska okluzija u dubokom venskom sustavu.

Patofiziologija duboke venske tromboze

Još je od Wirchova (1846. godina) poznato da na nastanak tromboze utječu faktori koji čine klasični trijas: oštećenje endotela stjenke, staza krvi, hiperkoagulabilnost i/ili pojačana viskoznost krvi uz vrtložasto gibanje krvi; međutim čini se da za nastanak tromboze nije dovoljan poremećaj samo jednog od ovih činilaca, jer u većini slučajeva nastanak tromboze je multifaktorijalan. Predilekcijsko mjesto nastanka tromba je venski zalistak gdje najčešće dolazi do oštećenja endotela.

Epidemiologija duboke venske tromboze

Incidencija duboke venske tromboze (DVT) je 80 slučajeva na 100 000 osoba godišnje. U Sjedinjenim Američkim Državama uzrok je 600 000 hospitalizacija i 200 000 smrti godišnje radi masivne plućne embolije, a prema njihovim podacima kod hospitaliziranih bolesnika incidencija DVT je znatno viša i varira između 20-70%. Omjer DVT kod muškaraca i žena je 1,2:1, a najčešće se javlja nakon 40 godine života.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!