Karcinom štitnjače

Karcinom štitnjače

Karcinom štitnjače
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Većina čvorova štitnjače je benigna (dobroćudna), a karcinom štitnjače nije krajnje maligan (zloćudan), pa je moguće i normalno očekivano trajanje života ako se dobro liječi. Tipovi karcinoma štitnjače su papilarni, folikularni, medularni, te anaplastični i nediferencirani.
Kategorija: Maligne bolesti

Medularni karcinom štitnjače

Medularni karcinom može se javiti pojedinačno, pa se obično javlja na jednoj strani, ili se može nasljeđivati familijarno i takvi se oblici obično javljaju na obje strane. Najčešće se otkriva kao asimptomatski čvor štitnjače, a najbolje se testira mjerenjem povišene razine kalcitonina (hormon odgovoran za metabolizam kalcija).

Liječenje medularnog karcinoma štitnjače

Liječenje se sastoji od totalnog odstranjivanja štitne žlijezde, čak i kada bolest nije obostrana, te također odstranjivanja pripadajućih limfnih čvorova. Obzirom na familijarnu učestalost važno je obaviti i pretraživanje (skrining) rodbine.

www.plivazdravlje.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!