Karcinom štitnjače

Karcinom štitnjače

Karcinom štitnjače
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Većina čvorova štitnjače je benigna (dobroćudna), a karcinom štitnjače nije krajnje maligan (zloćudan), pa je moguće i normalno očekivano trajanje života ako se dobro liječi. Tipovi karcinoma štitnjače su papilarni, folikularni, medularni, te anaplastični i nediferencirani.
Kategorija: Maligne bolesti

Papilarni karcinom štitnjače

Papilarni karcinom čini 60 do 70% svih karcinoma štitnjače, žene obolijevaju 2 do 3 puta češće nego muškarci, a češći je u mlađoj dobi, no u starijoj dobi je maligniji.

Liječenje papilarnog karcinoma štitnjače

Mali lokalizirani tumori odstranjuju se kirurškim zahvatom, a uz to se daju i hormoni štitnjače kojima se potiskuje izlučivanje tireotropnog hormona iz hipofize (TSH), kako bi se smanjila mogućnost ponovnog rasta karcinoma ukoliko je i poslije operacije preostala neka nedostupna količina karcinoma. Velike i jako raširene tumore liječi se totalnim odstranjivanjem štitnjače, te zračenjem radioaktivnim jodom.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!