Rak gušterače

Rak gušterače

Rak gušterače
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Rak gušterače se počinje stvarati u tkivu gušterače. Gušterača otpušta enzime koji doprinose radu probavnog sustava i hormone koji sudjeluju u regulaciji rada metabolizma. Rak gušterače često ima lošu prognozu, čak i kada se dijagnosticira rano.
Kategorija: Maligne bolesti

Uzroci raka gušterače

Znanstvenicima još uvijek nije jasno što točno uzrokuje rak gušterače. Gušterača je organ velik oko 15 centimetara i oslobađa hormone koji su neophodni za razgradnju šećera iz hrane. Također sudjeluje u oslobađanju probavnih sokova kako bi se hrana što bolje i brže razgradila.

Rak gušterače nastaje onda kada dođe do mutacija DNA unutar stanica gušterače. Te mutacije uzrokuju nekontrolirani rast stanica. Nakon nekog vremena te stanice počinju formirati tumor. U većini slučajeva se rak gušterače počinje formirati u stanicama koje oblažu kanaliće gušterače. Ovakav tip raka gušterače se zove adenokarcinom. Rijetki su slučajevi kada se rak formira u stanicama koje proizvode hormone gušterače.

Faktori rizika

Faktori koji mogu povećati rizik od nastanka raka gušterače su:

  • visok postotak masnog tkiva
  • kronična upala gušterače (pankreatitis)
  • dijabetes
  • zabilježeni slučajevi raka gušterače u obiteljskoj anamnezi
  • pušenje.

Komplikacije raka gušterače

Žutica

Rak gušterače blokira žučovod i može uzrokovati žuticu. Simptomi su žuta koža i oči, urin tamne boje i blijeda stolica.

Bolovi u abdomenu

Kako tumor raste, tako će bolovi biti sve intenzivniji. Lijekovi protiv bolova mogu pomoći u ublažavanju bolova, a kemoterapija u prevenciji daljnjeg širenja raka.

U teškim slučajevima liječnici predlažu injektiranje alkohola u živac koji kontrolira bolove na području abdomena. Tim postupkom se blokira slanje signala boli prema mozgu.

Opstrukcija utrobe

Rak gušterače koji raste ili pritišće tanko crijevo može blokirati protok hrane iz želuca u crijeva.

Drastično mršavljenje

Mučnine i povraćanja, česte nuspojave liječenja raka, mogu smanjiti apetit i uzrokovati drastično mršavljenje, a neadekvatna apsorpcija nutritivnih spojeva može otežati funkcioniranje svih tjelesnih organa.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!