Rak želuca

Rak želuca

Rak želuca
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Različite su podjele raka želuca s obzorom na izgled tumorske mase, izgled samih malignih stanica i dubinu prodora tumora u stjenku. Tako se npr. na temelju izgleda razlikuju protrudirajući ili gljivasti, ulcerativni (ima izgled poput vrijeda ili čira), šireći rak koji se površinski širi duž sluznice, te miješani oblik. Neki od ovih oblika imaju bolju prognozu od drugih (npr. gljivasti imaju bolju prognozu nego šireći).
Kategorija: Maligne bolesti

Rizici za nastanak raka želuca

U vezu s pojavom raka želuca se dovode različiti utjecaji okoliša i štetne tvari iz prehrane.

Najčešće se spominju dimljena i jako soljena hrana (meso i riba), voda u kojoj ima dosta nitrata, te držanje pripravljene hrane na sobnoj temperaturi (upotreba hladionika i suvremene metode konzerviranja hrane smanjuju učestalost raka). Povećanom riziku izloženi su pušači i alkoholičari. Mnoge studije pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži C- vitamin i b-karoten, kao što su svježe voće i povrće, te crni kruh, smanjuje rizik. Povećan rizik od nastanka postoji i kod osoba koje imaju neke bolesti želuca, kao što je npr. atrofični gastritis i perniciozna anemija. SZO je 1994. g. proglasila bakteriju Helicobacter pylori karcinogenom na neke oblike tumora želuca. Proturječna su mišljenja o vezi između ulkusa želuca i karcinoma želuca, posebno između japanskih i američkih znanstvenika, no izgleda da je rizik raka želuca kod ljudi s ulkusom ipak malen. Neke studije navode veću učestalost kod osoba koje imaju krvnu grupu A u odnosu na krvnu grupu O, no ona je svega nekoliko postotaka veća. Genetski čimbenici imaju malo značenje. Među nekoliko opisanih obitelji u kojima je učestalost veća, najpoznatija je ona Napoleona Bonapartea.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!