Agorafobija - strah od otvorenog prostora

Agorafobija - strah od otvorenog prostora

Agorafobija - strah od otvorenog prostora
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Agorafobija je vrsta anksioznog poremećaja kod kojeg se javlja strah od otvorenog prostora, gužve i javnih okupljanja. Oboljeli se boje izaći iz svog doma ili se boje bilo koje situacije u kojoj bi se mogli osjetiti zarobljenima ili nemoćnima. Osobe s agorafobijom se često ne osjećaju sigurno na javnom mjestu, posebno tamo gdje se okuplja mnoštvo.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Tretmani i liječenje agorafobije

Liječenje agorafobije obično uključuje i lijekove i psihoterapiju. Liječenje može potrajati neko vrijeme, ali može pomoći da se osjećate bolje.

Lijekovi

Antidepresiv i antianksiotici su lijekovi koji se često koriste za liječenje agorafobije i simptoma napada panike. Možda ćete morati isprobati nekoliko različitih lijekova prije nego što pronađete onaj koji je najbolji za vas.

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI)

Lijekovi u ovoj kategoriji za liječenje paničnog poremećaja s agorafobijom uključuju paroksetin i fluoksetin.

Druge vrste antidepresiva, kao što su triciklički antidepresivi ili inhibitori monoaminooksidaze

Dok mogu učinkovito liječiti agorafobiju, imaju više nuspojava nego SSRI.

Antianksiotici

Također se zovu benzodiazepini, a mogu pomoći u kontroli simptoma tjeskobe i napada panike. Međutim, mogu izazvati ovisnost ako ih se uzima u dozama većim od propisanih ili na dulje vremensko razdoblje nego što je propisano. Liječnik će odrediti taj rizik u odnosu na potencijalnu korist od lijekova. Lijekovi u ovoj kategoriji koji se koriste za liječenje paničnog poremećaja s agorafobijom uključuju alprazolam i klonazepam.

Antidepresivi mogu izazvati nuspojave koje izgledaju baš kao i napad panike. Iz tog razloga, vaš liječnik će vjerojatno postupno povećati dozu na početku liječenja, i polako smanjiti dozu kada ste spremni prestati uzimati lijekove.

Psihoterapija

Nekoliko vrsta psihoterapije ili savjetovanja može pomoći kod agorafobije. Jedna od najčešćih terapija koja se koristi je kognitivna bihevioralna terapija.

Kognitivna bihevioralna terapija ima dva dijela. Kognitivni dio uključuje učenje o agorafobiji i kako kontrolirati napade panike. Naučit ćete koji čimbenici mogu potaknuti napad panike ili panične simptome kao i ono što ih pogoršava. Također ćete naučiti kako se nositi s tim simptomima.

Bihevioralni dio kognitivne bihevioralne terapije uključuje mijenjanje neželjenih ili nezdravih obrazaca ponašanja kroz izloženost. Ova tehnika pomaže vam suočiti se s mjestom i situacijom koja uzrokuje strah i tjeskobu.

Ako imate problema s napuštanjem kuće, terapeut vas može posjetiti u vašem domu ili na mjestu gdje se osjećate sigurno.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!