Agorafobija - strah od otvorenog prostora

Agorafobija - strah od otvorenog prostora

Agorafobija - strah od otvorenog prostora
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Agorafobija je vrsta anksioznog poremećaja kod kojeg se javlja strah od otvorenog prostora, gužve i javnih okupljanja. Oboljeli se boje izaći iz svog doma ili se boje bilo koje situacije u kojoj bi se mogli osjetiti zarobljenima ili nemoćnima. Osobe s agorafobijom se često ne osjećaju sigurno na javnom mjestu, posebno tamo gdje se okuplja mnoštvo.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Kako si pomoći?

Živjeti sa strahom od napada panike može otežati život svakom s agorafobijom. Stručno liječenje agorafobije može vam pomoći u prevladavanju poremećaja ili njegovom učinkovitom upravljanju, tako da ne postanete zarobljenik svojih strahova.

Pokušajte ne izbjegavati situacije kojih se bojite

Teško je ići na mjesta ili biti u situacijama koje su neugodne ili pokreću simptome anksioznosti. No, ako ćete često ići na ta mjesta to će ih učiniti manje zastrašujućim i anksioznim. Obitelj, prijatelji i terapeut mogu vam pomoći da poradite na tome.

Prakticirajte tehnike opuštanja

Osobe s agorafobijom mogu naučiti kako se smiriti i spriječiti napadaje. Meditacija i joga su među jednostavnim tehnikama opuštanja koje mogu pomoći, a možete ih raditi u udobnosti vlastitog doma.

Izbjegavajte alkohol i droge

To može samo pogoršati paniku ili anksioznost.

Uzimajte lijekove prema uputama

Također, nemojte prekidati terapiju bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Vodite brigu o sebi

Dovoljno odmarajte, jedite uravnoteženu prehranu i pokušajte vježbati svaki dan.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!