Agorafobija - strah od otvorenog prostora

Agorafobija - strah od otvorenog prostora

Agorafobija - strah od otvorenog prostora
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Agorafobija je vrsta anksioznog poremećaja kod kojeg se javlja strah od otvorenog prostora, gužve i javnih okupljanja. Oboljeli se boje izaći iz svog doma ili se boje bilo koje situacije u kojoj bi se mogli osjetiti zarobljenima ili nemoćnima. Osobe s agorafobijom se često ne osjećaju sigurno na javnom mjestu, posebno tamo gdje se okuplja mnoštvo.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Uzroci agorafobije

Agorafobija je obično komplikacija paničnog poremećaja. Panični poremećaj je vrsta anksioznog poremećaja kod kojeg se javljaju napadi intenzivnog straha (napadaji panike) koji bez ikakvog razloga pokreću fizičke simptome. Panični napadi mogu biti vrlo zastrašujući. Kada se javlja napad panike, osjećate da gubite kontrolu, mislite da imate srčani udar ili da čak umirete.

Strah od otvorenog prostora može se javiti kada se poveže napad panike i jedna ili više situacija u kojima se napad dogodio. Želite izbjeći slične situacije u pokušaju da spriječite buduće napade panike. Osobe s agorafobijom osobito izbjegavaju okolnosti u kojima im je teško pobjeći ako da napada panike dođe, kao što je stadion ili zrakoplov.

U nekim slučajevima, strah da napada panike može biti tako velik da ne želite napustiti sigurnost svog doma. U drugim slučajevima, možda ćete biti u mogućnosti da prevladate ​​strah i većinu situacija dok ste u pratnji osobe u koju imate povjerenje.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!