Agorafobija - strah od otvorenog prostora

Agorafobija - strah od otvorenog prostora

Agorafobija - strah od otvorenog prostora
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Agorafobija je vrsta anksioznog poremećaja kod kojeg se javlja strah od otvorenog prostora, gužve i javnih okupljanja. Oboljeli se boje izaći iz svog doma ili se boje bilo koje situacije u kojoj bi se mogli osjetiti zarobljenima ili nemoćnima. Osobe s agorafobijom se često ne osjećaju sigurno na javnom mjestu, posebno tamo gdje se okuplja mnoštvo.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Prevencija

Nema sigurnog načina da se spriječi strah od otvorenog prostora. Međutim, anksioznost postaje jača što više izbjegavate situacije kojih vas je strah. Ako imate blage strahove o odlasku na mjesta koja su sigurna, pokušajte odlaziti na ta mjesta prije nego što strah postane jači.

Također, ako ste imali napade panike ili panični poremećaj, što je prije moguće započnite s liječenjem. Zbog paničnog poremećaja i agorafobije koji su usko povezani, liječenje paničnog poremećaja može spriječiti razvoj agorafobije.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!