Depresija

Depresija

Depresija
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Depresija ne utječe samo na vaše raspoloženje. Može poremetiti ciklus spavanja, uzrokovati promjene teka, te smanjiti seksualnu želju. Sve misli postaju depresivno obojene, što vas čini pesimističnim i negativnim. Mijenja vaš doživljaj sebe, te se počinjete osjećati bezvrijednim.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Tko oboljeva od depresije?

Pojavnost depresije ne ovisi o dobi, rasi, nacionalnosti, profesiji, ekonomskom stanju ili spolu. Međutim, učestalost bolesti je značajno veća u žena u odnosu na muškarce, što se djelomično može objasniti biološkim uzrocima. U obzir treba uzeti i negativna iskustva u dotadašnjem životu, uključujući seksualno i bračno zlostavljanje. Premda se zlostavljanje odnosi i na muškarce, najčešće su žrtve zlostavljanja žene.

Prva depresivna epizoda obično se pojavljuje u naponu životne snage, između 25. i 44. godine života. Međutim, bolest se može pojaviti u djece, adolescenata i starijih osoba.

Depresija se najrjeđe pojavljuje u osoba koje su u bračnoj zajednici ili u dugotrajnim emocionalnim vezama. Bolest se značajno češće pojavljuje u osoba koje su razvedene. Premda razlog nije osobito jasan, čini se da se depresija češće pojavljuje u izrazito kreativnih pojedinaca.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!