Sindrom kroničnog umora

Sindrom kroničnog umora

Sindrom kroničnog umora
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sindrom kroničnog umora je poremećaj kojeg karakterizira kronični umor bez očitog razloga, a praćen je različitim psiho-fizičkim simptomima.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Terapija sindroma kroničnog umora

Danas još ne postoji specifična terapija koja bi mogla izliječiti sindrom kroničnog umora, prije svega što se pouzdano ne zna uzrok bolesti.
Ipak, pojedini simptomi poput povišene temperature, bolova u mišićima i zglobovima, mogu se liječiti standardnom terapijom za takve poremećaje. Isto tako, ponekad je zbog učestalih depresivnih epizoda potrebna i psihijatrijska pomoć.
Odmaranje i potpuno izbjegavanje bilo kakvog napora može biti kontraproduktivno i može dovesti do potpunog slabljenja i gubljenja kondicije.
Ne preporuča se uzimanje neprovjerenih lijekova i medikamenata. Kod mnogih bolesnika korisnom se pokazala psihoterapija.
Bolesnika je svakako korisno uputiti u njegovu bolest i ukazati mu na probleme koje može očekivati, te mu objasniti da ne postoji jednostavna terapija koja bi ga riješila bolesti. Zato je potrebna široko obuhvatna koja se sastoji od fizičkog i psihičkog pristupa bolesniku.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!