Vodena glava - hidrocefalus

Vodena glava - hidrocefalus

Vodena glava - hidrocefalus
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Hidrocefalus je naziv za proširenje komora mozga kojem je prethodilo ili je aktualno povišenje tlaka u središnjem živčanom sustavu. Može biti posljedica različitih bolesti: upala središnjeg živčanog sustava, tumora, krvarenja, ozljeda itd.
Kategorija: Mozak

Dijagnoza vodene glave

Na temelju simptoma i pretraga se postavlja dijagnoza. Napretkom medicine pokušava se hidrocefalus prepoznati i kod nerođenog djeteta kako bi se na vrijeme spriječila moguća oštećenja mozga. Stoga su potrebni redoviti ultrazvučni pregledi trudnica te ultrazvučni pregled mozga djece koja imaju čimbenike rizika: bolesti majke, komplikacije u trudnoći, komplikacije u porodu, bolesti nakon poroda.

U novorođenčadi i dojenčadi je glavna dijagnostička metoda ultrazvuk mozga gdje se korz fontanele obavlja snimanje. Nakon zatvaranja fontanele dijagnostika se provodi pomoću magentske rezonancije (MR) ili kompjuterske tomografije (CT). I MR i CT imaju svoje prednosti i nedostatke, a neurokirurzi uglavnom favoriziraju MR. Ova pretraga traje duže nego CT i potrebna je sedacija djeteta, ali daje mnogo bolji prikaz mozga i mogućeg uzroka hidrocefalusa. Ova informacija izravno utječe na odluku o liječenju bolesnika.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!