Vodena glava - hidrocefalus

Vodena glava - hidrocefalus

Vodena glava - hidrocefalus
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Hidrocefalus je naziv za proširenje komora mozga kojem je prethodilo ili je aktualno povišenje tlaka u središnjem živčanom sustavu. Može biti posljedica različitih bolesti: upala središnjeg živčanog sustava, tumora, krvarenja, ozljeda itd.
Kategorija: Mozak

Simptomi vodene glave

U ranom djetinjstvu se hidrocefalus prepoznaje zbog brzog rasta glave djeteta. Otvoreni šavovi kostiju glave omogućuju povećanje lubanje tako da hidrocefalus u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi karakterizira povećanje glave, razmicanje šavova, širenje fontanele, napetost kože glave, pojačana izraženost vena glave. Ako se hidrocefalus razvija brže, javljaju se razdražljivost i plač, povraćanje, poremećaj svijesti.

U odraslih su kosti lubanje posve srasle pa se glava ne može povećavati. Stoga se nakupljanje likvora manifestira znakovima akutnog ili kroničnog povećanja tlaka u lubanji. U lubanji se nalaze mozak, krv i likvor pa se povećanjem količine likvora mora smanjiti količina mozga i krvi. Zbog toga se moždane mase pomiču prema kanalu kralježničke moždine, a taj pomak mozgovnih struktura i njihovo oštećenje i uklještenje, uzrokuje smrt. Povećanje tlaka u glavi odlikuje se mučninom, povraćanje, glavoboljom, smetnjama vida. Nakon što nastane pomak mozgovnih struktura nastaju različiti ispadi funkcije tijela.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!