Vodena glava - hidrocefalus

Vodena glava - hidrocefalus

Vodena glava - hidrocefalus
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Hidrocefalus je naziv za proširenje komora mozga kojem je prethodilo ili je aktualno povišenje tlaka u središnjem živčanom sustavu. Može biti posljedica različitih bolesti: upala središnjeg živčanog sustava, tumora, krvarenja, ozljeda itd.
Kategorija: Mozak

Liječenje vodene glave

Vrsta liječenja hidrocefalusa ovisi o njegovu uzroku. Sam problem nakupljanja likvora u mozgu je lječiv, ali njegov uzrok ne mora biti izlječiv, a možda je već i uzrokovao neizlječive promjene mozga. Ako je opstruktivni hidrocefalus uzrokovan tumorom, potrebno je odstraniti tumor, što u većini slučajeva znači i izlječenje. Ako je uzrok nedovoljna resorpcija likvora ili opstrukcija koja se ne može kirurški riješiti (stenoza ili atrezija akvedukta, neoperabilni tumori), potrebno je djelovati simptomatski, tj. odstraniti višak likvora iz mozga. Liječenje je kirurško i sastoji se od odstranjenja likvora iz mozga i njegovog preusmjeravanja. Operacije mogu biti unutarnje i vanjske. Unutarnje drenaže, odnosno otjecanje, vode likvor u drugu tjelesnu šupljinu, npr. trbušnu šupljinu ili desnu pretklijetku srca. Ti se zahvati nazivaju ventrikuloperitoneostomija i ventrikuloatriostomija. Nova komunikacija za otjecanje likvora naziva se šant (shunt) i postavlja se ispod kože. Šant je obično inertna plastična cijev kroz koju otječe likvor u novu šupljinu. Na sebi ima zaliske koji reguliraju protok, a također i rezervoar, ili mjehurić, koji se može osjetiti kroz kožu, a koji služi za uzimanje uzoraka likvora za laboratorijsku analizu. Kao i sva strana tijela u organizmu, šant se također može inficirati ili pokvariti. Tada će biti potrebna njegova zamjena.

Postavljanje šanta je potpuno rješenje problema hidrocefalusa ako se radi o malresorpcijskom obliku. Međutim, ako postoji zapreka u otjecanju likvora, operacija je samo djelomično rješenje problema i prognoza ovisi o prirodi, smještaju i veličini zapreke.

Vanjska komunikacija je privremena mjera i provodi se iznimno - samo kad nije moguće postaviti unutarnji kanalni sustav. Takva je indikacija meningitis s hidrocefalusom. Nakon izlječenja upale postavi se unutarnji šant jer bi se u protivnom upala mogla prenijeti u druge tjelesne šupljine.

Prognoza

Uzrok i vrijeme kad je dijagnosticiran određuju prognozu hidrocefalusa. Rana dijagnoza i lječivi uzrok povezani su s izvrsnom prognozom.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!