Anizokorija

Anizokorija

Anizokorija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Anizokorija je stanje karakterizirano nejednakom veličinom zjenica.
Kategorija: Oči i vid

Objašnjenje

Klinički, važno je utvrditi koja se zjenica ponaša nepravilno.

  • Ako je manja zjenica nepravilna , prodiranje sobne svijetlosti neće uzrokovati njeno proširenje, u tom slučaju sumnja se na defekt simpatičkih vlakana kao što se vidi u Hornerovom sindromu.
  • Suprotno, ako je nepravilna veća zjenica, ona se neće suziti kao odgovor na svijetlo , potičući sumnju na poremećaj parasimpatičkog živca, moguće paralizu 3. moždanog živca.

Relativni dovodni zjenični defekt ili RAPD poznat kao Marcus Gunn zjenica ne uzrokuje nejednakost zjenica.

Kada se javi nejednakost zjenica i ispitivač nije siguran je li nepravilna zjenica sužena ili proširena, ako je spušten kapak (ptoza), može se pretpostaviti da je to ona na strani ptoze, kao kod Hornerovog sindroma (simpatička ozljeda) i ozljede 3. moždanog živca koji oboje uzrokuju ptozu.

Nejednakost zjenica u prisutnosti zbunjenosti, sniženja mentalnog statusa, jake glavobolje, itd. može biti znak krvi, tumora ili druge patologije unutar mozga koje pritišću na neke važne živce. Ovo je neurokirurška hitnost koja zahtijeva hitnu obradu i vjerojatno operaciju.

www.hr.wikipedia.org

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!